Resa med bagage eller hjälpmedel

När du reser med färdtjänst har du alltid rätt att ta med dig dina hjälpmedel och en viss mängd bagage. Mindre djur får också följa med på resan, men kom ihåg att säga till vid bokningen att du har djur med dig så att du inte får åka i samma bil som någon som är allergisk.

Bagage och hjälpmedel

Du får ha med dig en resväska eller två matkassar när du reser med färdtjänsten. Dina hjälpmedel får du alltid ta med oavsett storlek. Berätta alltid när du bokar hur mycket bagage du har med dig, samt om du har något hjälpmedel.

Bälteskudde och bilbarnstol

Det kostar inget extra att använda bälteskudde eller bilbarnstol på resan. Säg bara till när du bokar. Om du reser med en liten bebis som inte kan sitta i bilbarnstol måste du själv ha med babyskydd. 

Alla fordon har en bälteskudde, men om flera barn ska åka tillsammans måste du själv ta med ytterligare bälteskuddar.

Bilbarnstol finns inte ute i fordonen, därför måste du boka i god tid. Föraren måste hinna hämta upp bilbarnstolen. Om du åker med rullstolsbuss ringer du vår trafikledning senast 18.00 dagen innan du ska åka och beställer resan och bilbarnstolen.

Serviceresors trafikledning

Medresenärens eller ledsagarens bagage

Om du reser med en ledsagare som inte betalar, får den personen bara ta med sig så mycket bagage att den fortfarande kan ta hand om dig. Annars får han eller hon åka med som medresenär i stället och betalar då en egenavgift.

Djur på färdtjänstresan

Du får ta med dig hund, katt eller andra mindre sällskapsdjur i bur, utan extra avgift på färdtjänstresan. Det är viktigt att du talar om att du har med dig ett djur när du beställer resan så du inte får åka i samma fordon som någon som är allergisk.

Djur får inte färdas lösa i kupén

Djur ska av säkerhetsskäl resa i bagageutrymmet i kombifordon. Jordbruksverkets regler säger att djur inte får färdas lösa i kupén. Det får inte finnas några andra lösa föremål i utrymmet och det ska finns nät mellan kombiutrymmet och passagerarutrymmet. Det är alltid resenären/hundföraren som ska hantera djuret i och ur fordonet.

Små djur ska resa i bur

Små djur ska resa i bur eller väska som du själv tar med. Buren ska placeras i kombiutrymmet med undantag för om du även har hjälpmedel med dig på din resa. Då kan buren istället spännas fast i sätet. Du får inte resa med djur i knät.

Om djuret inte kan resa i kombiutrymmet måste du ha med bälte

Om du har hund och ett annat hjälpmedel som måste placeras i kombiutrymmet, till exempel rollator eller hopfällbar rullstol, får hunden inte sitta där. Då måste du själv ta med ett specialanpassat bilbälte för hunden och en filt så att den kan sitta i ett säte istället. Större zooaffärer säljer bälten och hjälper till att prova ut rätt sort till just din hund.