Kompensation i kulturmiljöer
Kulturmiljö är betydelsefull för samhället som helhet vilket är utgångspunkten för att kompensation behövs för att gottgöra skador på värdefulla natur- och kulturmiljöer. I projektet Kompensation, kulturmiljö och kulturella ekosystemtjänster som styrmedel, som finansierats av Riksantikvarieämbetets FoU-bidrag, har det bland annat undersökts hur kompensation görs i detaljplaner i Göteborg.
Det övergripande syftet med projektet Kompensation, kulturmiljö och kulturella ekosystemtjänster som styrmedel har varit att undersöka, analysera och diskutera kompensation i exploatering i områden av riksintresse för kulturmiljövården.
Detaljplaner som delmål
Som delmål i detta arbete används utformningen av detaljplaner i Göteborg i riksintresseområden. Dels som belysande exempel men också för att sätta in den svenska planeringen i ett internationellt sammanhang. Det handlar om att åskådliggöra centrala aspekter för förståelsen av kompensation, kulturmiljö, kulturvärde, kvalitet och styrmedel i samhällsplaneringen.
Tre delstudier
Genomförande har gjorts i tre delstudier, resultat från dessa finns tillgängliga för nedladdning för den som vill läsa mer.
Delstudie 1: Kompensationstänkandet i 8 detaljplaner i Göteborg inom områden med riksintressen för kulturmiljövården
https://research.chalmers.se/publication/509833/file/509833_Fulltext.pdf
Delstudie 2: Analys av kulturbegrepp inom ramen för ekosystemtjänster i 11 rapporter utgivna av myndigheter och företag
https://gup.ub.gu.se/publication/291732
Delstudie 3: Internationell workshop med papers av författare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, England och Grekland
https://research.chalmers.se/publication/515542
Slutsatser
Projektet har visat att det finns behov av att systematisera hur kulturvärden redovisas i planprocessen och att det finns vinster i att samordna hur kulturmiljövärden hanteras i detaljplaner och markanvisningsavtal. Det skulle behövas en ökad konsekvent hantering av kulturmiljö och miljövärden och mer kunskap om kulturella ekosystemtjänster. Detta kan genomföras genom att gå igenom rutiner och mallar i berörda förvaltningar, att öka kunskap om forskningsresultat samt att utveckla en kulturmiljöpolicy och stärka kulturmiljövården i planprocessen.
Kontakta stadsbyggnadskontorets kundservice
Har du synpunkter eller frågor så kan du kontakta stadsbyggnadskontorets kundservice.
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-368 19 60
- E-post
- kundservice@sbk.goteborg.se
Besöksadress
Köpmansgatan 20
Postadress
Box 2554
403 17 Göteborg