Varifrån kommer ditt dricksvatten?
På vattnets väg genom vattenverken förädlas råvattnet till dricksvatten genom sedimentation och avskiljning av partiklar, organiskt material och mikroorganismer - bakterier, virus och parasiter. Därefter filtreras vattnet genom aktivt kol för att ta bort finare partiklar samt lukt- och smakämnen. För ytterligare reduktion av mikroorganismer behandlas vattnet på Alelyckans vattenverk med ultraviolett ljus (UV-ljus) och på Lackarebäcks vattenverk genom filtrering i ultrafilter (UF). Innan vattnet pumpas ut på rörnätet och hem till din kran justeras pH-värdet till en nivå som skyddar ledningarna och en låg klordos tillsätts för att skydda mot bakterietillväxt.
Från norska fjällen till Göta Älv
Men innan vattnet har nått våra båda vattenverk har det runnit ända från norska fjällen, via Vänern och Göta älv, till våra vattenintag. Se filmen om vattnets väg från fjäll till vattenkran .
Nordöstra Göteborg samt centrala och östra Hisingen försörjs i huvudsak med dricksvatten från Alelyckans vattenverk. Om du bor i södra eller sydöstra Göteborg, eller i södra skärgården, får du i huvudsak ditt dricksvatten från Lackarebäcks vattenverk. Centrala staden och västra Hisingen försörjs normalt med dricksvatten från båda vattenverken.
Vi utreder Mjörn som ett framtida komplement till Göta Älv
Lerums kommun och Göteborgs Stad utreder just nu tillsammans ett planerat råvattenuttag för dricksvattenproduktion från sjön Mjörn. Båda kommunerna behöver kunna försörja en växande befolkning med vatten; Lerum behöver en råvattenkälla Gråbo, och Göteborg behöver ett komplement till Göta Älv.
Kontakta Kretslopp och vattens kundservice om du har frågor
Öppettider
Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Besöksadress
Gamlestadsvägen 317
Postadress
Box 123
424 23 Angered