Till sidans huvudinnehåll

Spara vatten


Vatten är en förutsättning för allt liv, det är en naturresurs och ett livsmedel som vi behöver. Att spara vatten är en av våra stora, globala, klimatutmaningar. Du kan minska din vattenförbrukning i vardagen på flera sätt.

Här kan du läsa om vår kampanj "Duscha till en schlager"

Med uppmaningen om att duscha till en schlager vill Kretslopp och vatten få göteborgarna att tänka till över sina duschvanor, men också sin vattenanvändning i stort. I affischkampanjen syns tre göteborgare som alla tävlat i Melodifestivalen.

Det är bara vatten – det allra viktigaste vi har

Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030 vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt.

Göteborgs Stad har gått ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer i Sverige för att uppmärksamma vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.

140 liter vatten per person varje dag

I Sverige har vi vant oss vid lyxen att ha rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Varje dag. För att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. Visste du att i Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, medan de i Danmark bara gör av med ungefär 100 liter per person och dygn?

Extra viktigt att spara vatten under varma dagar

I Göteborg har vi normalt gott om vatten eftersom vi tar vatten från Göta älv för att producera dricksvatten. Däremot kan ledningsnätets kapacitet bli otillräcklig om många använder mycket vatten samtidigt under varma dagar för att till exempel vattna gräsmattor eller fylla pooler. Det går också åt mycket energi och kemikalier för att rena och producera dricksvatten. Med små förändringar i vardagen kan vi tillsammans göra stor skillnad. Tack för att du använder vattnet sparsamt!

Tillgång till vatten i kris

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig på eventuell akut vattenbrist.

Tips på hur du kan spara vatten

Spara vatten i köket

Ha en kanna vatten i kylen

Foto: Johan Bävman

Ha en kanna vatten i kylskåpet så slipper du spola tills vattnet blir kallt varje gång du vill dricka. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.

Fyll diskmaskinen

Se till att diskmaskinen är välfylld innan körning. Använd rätt program för maskinen, då går det åt mindre vatten.

Använd en balja när du diskar eller sköljer grönsaker

Att låta kökskranen rinna förbrukar många liter i onödan. Tappa upp vatten i balja eller diskho och skölj inte under rinnande vatten.

Spara vatten i badrummet

Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien.

Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig

Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen. En familj på fyra personer som borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, kan spara nästan hundra liter vatten – bara genom att stänga av kranen under tandborstningen.

Foto: Johan Bävman

Duscha istället för att bada

Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter. Genom att byta ut några av dina bad mot en kortare dusch är du med och sparar vatten.

Fyll tvättmaskinen

En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart sparar du på vattnet.

Spara vatten i trädgården

Vattna växter med regnvatten

Samla regnvatten i en tunna och vattna med, så sparar du på dricksvattnet. Du kan ställa tunnan under ett stuprör.


Vattna med vattenkanna

Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. En vattenspridare gör av med ungefär 150 liter vatten på 20 minuter.

Vattna när det är svalare

Värmen mitt på dagen får vattnet att snabbt dunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö.

Plantera på vår eller höst

Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.

Laga droppande kranar

Kolla kranen och byt packning om den läcker

En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn vilket motsvarar 11 fyllda badkar på en månad. Det är vatten som droppar bort helt i onödan. Kolla din kran och byt packning om den läcker, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

Du kan också byta till snålspolande dusch- och vattenkranar.

Behöver du använda stora mängder vatten?

Det är viktigt att vara extra försiktig om du under en tid ska förbruka mycket vatten, till exempel behöver vattna en nylagd gräsmatta, fylla en pool eller badtunna. Kontrollera om det råder bevattningsförbud eller andra restriktioner och anpassa dig efter detta.

Kontakta Kretslopp och vattens kundservice om du har frågor

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vattens kundservice", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

${loading}