Till sidans huvudinnehåll

Tänk på vad du spolar ner


Här kan du läsa om vad du ska göra med giftiga ämnen och avfall som inte hör hemma i avloppet. Din insats gör skillnad. Med enkla handlingar i vardagen hjälper du till att bidra till friskt vatten, rena hav och sjöar.

Allt som vi göteborgare spolar ner i toaletten och i köksavloppet leds via rör, ledningar och pumpar till reningsverket. Genom att tänka på vad du spolar ner i avloppet bidrar du till en bättre miljö.

Toan

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Tops, tandtråd, kattsand, bindor, tamponger, kondomer, strumpbyxor och annat skräp ska slängas bland de vanliga soporna. Skräpet orsakar bland annat dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar. Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det. Lämna ditt farliga avfall till en miljöstation eller återvinningscentral. Överblivna läkemedel lämnar du till apoteket i en genomskinlig plastpåse.

Det som spolas ner i toaletten ska först ha passerat kroppen - förutom toapappret, förstås.

Anslag - Håll avloppet rent

Här kan du läsa mer om var du lämnar ditt avfall.

Miljömärkt

Gör rent rätt. Du kan göra en stor insats genom att köpa produkter utan miljögifter. Välj miljömärkta produkter för både dig och ditt hem, så minskar mängden kemikalier som cirkulerar i vattnet. Kika efter Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman i butiken.

I Sverige använder vi 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år. Då är varken bilvårds- och golvvårdsmedel, schampo, tvål eller industriella rengörings- och avfettningsmedel inräknat.

Bilen

Ta bilen till biltvätten så räddar du naturen från farliga ämnen. Vet du att du inte ska tvätta bilen hemma på gatan? Där rinner de farliga ämnena på bilen och i rengöringsmedlen rakt ut i naturen. På biltvätten finns speciell utrustning som renar vattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider. Välj helst en miljöcertifierad biltvätt. Om du inte har tillgång till en biltvätt, tvätta bilen på en gräsyta.

Tvätt

Överdosera inte när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen. I Göteborg har vi mjukt vatten och kan vara sparsamma med tvättmedel. Funderar du på hur du ska dosera diskmedel och tvättmedel? Under hårt eller mjukt vatten har Svensk vatten samlat en vägledning för dosering.

Tandkräm och deodorant

Använd tandkräm och deodorant utan triclosan. Triclosan är ett antibakteriellt ämne som avloppsreningsverken inte klarar av att rena. Tomma tandkrämstuber kan återvinnas, sorterade som plastförpackning.

Allväderskläder

Köp allväderskläder utan polyfluorerade impregneringsmedel. Allväderskläder, som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen, kan innehålla fluorerade miljögifter. I butiken: fråga efter allväderskläder och skor som inte innehåller polyfluorerade impregneringsmedel.

Avlopp

Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet. Häll inte målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel i avloppet. De kan innehålla ämnen som tar död på de goda bakterierna som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till miljöstationer eller återvinningscentraler. Fett hör inte hemma i avloppet. Försök alltid att ta hand om fettrester vid matlagning och släng dem i soporna istället. Läs mer under rubriken: Inget fett i avloppet

Mediciner

Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteken.

Papperskorgen

Allt som inte kan sorteras eller spolas ner i avloppen ska till papperskorgen. Listan kan göras lång, men några vardagliga exempel är: tops, hår, tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter och snus.

Miljöstationer

Våra miljöstationer tar hand om det avloppsverken, vattenverken och naturen inte kan. Du kan göra en stor insats genom att lämna avfall som innehåller miljögifter till återvinning, till exempel nagellacksflaskor, aceton, hårsprayburkar, olja, färg, batterier och lösningsmedel.

Gul målarfärg med kadmium

Använd aldrig hobby- och konstnärsfärger som innehåller kadmium . Avloppsvattnet intill flera av landets konstskolor har förhöjda värden av kadmium. Det finns fullgoda alternativ i handeln men hobby- och konstnärsfärger med kadmium säljs fortfarande i tusentals butiker och på internet.

Återvinning

Många produkter vi använder i vardagen kan återvinnas. Några exempel redan nämnda i tidigare tips är elektronik, nagellacksflaskor, aceton, olja, färg, batterier och lösningsmedel.

Kontakta Kretslopp och vattens kundservice om du har frågor

Telefon och e-post

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vattens kundservice", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

Öppettider

${loading}