Ändra i befintlig byggnad och stambyte
Om du ska slå ihop lägenheter eller göra en större ändring av planlösningen behöver du göra en anmälan. Du behöver få ett startbesked innan du kan börja.
När du vill ändra i en befintlig byggnad
-
1
Ta reda på om du behöver bygglov eller göra en anmälan
Ska du slå ihop två lägenheter till en?
Slå ihop två lägenheter till en är anmälningspliktigt. Du behöver även anmäla förändringen till lägenhetsregistret.
Ska du ändra planlösning?
En betydande ändring i en byggnads/lägenhets planlösning är anmälningspliktigt, om den till exempel påverkar tillgängligheten, utrymningsvägar, vatten eller ventilation. Du behöver invänta startbesked innan du kan göra ändringen.
Ska du göra stambyte?
Stambyte är anmälningspliktigt.
-
2
Det här behöver du i din ansökan
Handlingar du ska skicka in för startbesked för rivning av vägg i flerbostadshus
Ta del av checklista och exempelritning av rivning av vägg i flerbostadshus
När du vill ha ett startbesked för att riva en bärande vägg i ett flerbostadshus behöver du skicka in handlingarna nedan.
-
Planritning i skala 1:100
En planritning är en horisontell genomskärning av huset och den ska visa hur den nya planlösningen ska se ut. Ritningen ska vara måttsatt så att bostadens sammanlagda area går att räkna ut.
-
Ritning nuvarande utseende
Planritning som visar hur huset ser ut idag. Ritningen behöver inte vara skalenlig. I vårt bygglovarkiv finns ritningar från tidigare bygglov sparade och dessa går ofta bra att använda sig av, men tänk på att du först måste kontrollera att de stämmer med verkligheten.
Du kan själv ta fram bygglovhandlingar via bygglovarkivets självservicedatorer eller beställa digitala kopior som skickas till dig. - Kontrollansvarig (KA) Den kontrollansvarige (KA) ska vara med och se till att lagstiftningen följs i ditt byggprojekt, genom att bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan och se till att kontrollplanen följs. En KA ska vara certifierad och ha en självständig ställning, vilket innebär att denne inte får vara släkt med eller arbeta på samma företag som den som bygger. Du kan själv hitta certifierad KA i vår e-tjänst eller på Boverkets hemsida (om du ansökt via blankett). Tänk på att du måste kontakta KA före du anmäler denne i ditt ärende. Du kan välja att inte anlita en KA och istället låta en byggkonstruktör göra en sakkunnigkontroll i kontrollplanen (ett så kallat utlåtande från sakkunnig byggkonstruktör).
- Förslag till kontrollplan Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt kontrollerna görs och vad kontrollresultatet ska jämföras mot. Det ska också framgå vem som ska utföra kontrollerna. I enklare ärenden såsom detta kan du själv ta fram en kontrollplan. Mall för enkel kontrollplan
-
Konstruktionsritningar eller teknisk beskrivning
Avväxlingen i den bärande väggen ska antingen visas i konstruktionsritningar eller beskrivas i en teknisk beskrivning som är upprättad av en sakkunnig konstruktör.
- Situationsplan eller översiktsritning Översiktlig ritning som visar var i byggnaden lägenheten ligger.
-
Planritning i skala 1:100
En planritning är en horisontell genomskärning av huset och den ska visa hur den nya planlösningen ska se ut. Ritningen ska vara måttsatt så att bostadens sammanlagda area går att räkna ut.
-
3
Gör en anmälan
Kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice
Besöksadress
Köpmansgatan 20
[{
"type":"Feature",
"geometry":{
"type":"Point",
"coordinates":[11.964822849479264,57.70713611691514]
},
"properties":{
"title":"Stadsbyggnadsförvaltningens kundservice",
"content":"Köpmansgatan 20"
}
}]
Postadress
Box 2554
403 17 Göteborg