Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 9 juni 2023 klockan 11:50

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen

Måla om fasaden


Du behöver oftast söka bygglov för att måla om fasaden

Måla om huset

 1. 1

  Behöver du bygglov för att måla om ditt hus?

   Att måla om ett en- eller tvåbostadshus inom detaljplanelagt område kräver bygglov, om den nya fasadfärgen innebär en betydande ändring av husets eller områdets karaktär. Till exempel krävs det oftast bygglov om du vill måla ett vitt hus rött, i ett område där husfasaderna i övrigt är vita eller väldigt ljusa. För övriga typer av byggnader krävs alltid bygglov inom detaljplanelagt område. 

 2. 2

  Det här behöver du i din ansökan

  Handlingar som du ska skicka in för bygglov och startbesked för att byta färg på ett flerbostadshus

  Ta del av exempelritning med checklista för byta färg på flerbostadshus

  När du vill ha bygglov och startbesked för att byta färg på ett flerbostadshus behöver du skicka in handlingarna nedan. Om byggnaden inte ligger inom ett kulturhistoriskt värdefullt område kan du byta färg på fasad eller tak mot kringbyggd gård utan bygglov.

  • Fasadritning i skala 1:100
   Fasadritningen ska visa alla fasader som är aktuella för färgbyte. Hela fasaden ska redovisas.

  • Kulörbeskrivning
   Beskriv nuvarande och blivande kulör (NCS-kod) och eventuellt nytt material. Uppgifterna går att ange direkt på den vanliga ansökningsblanketten eller i ansökan om du söker via e-tjänsten.

  • Situationsplan
   En situationsplan visar byggnaden i sitt sammanhang. Den hjälper oss att förstå vilken byggnad ansökan gäller. Den kan se ut på olika sätt, så länge den är tydlig. Du kan till exempel använda ett flygfoto eller en vanlig karta.
 3. 3

  Ansök om bygglov

  Du kan välja att  ansöka via vår e-tjänst eller på en vanlig ansökningsblankett . Väljer du att ansöka på vanlig ansökningsblankett vill vi att du skickar en omgång av alla ritningar i A3-format till oss. En fullmakt behövs om du anger att i ansökan att fakturan ska betalas av någon annan än den som söker bygglovet.

Kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice

Telefon och e-post

Telefon
031-368 19 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Köpmansgatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.964822849479264,57.70713611691514] }, "properties":{ "title":"Stadsbyggnadsförvaltningens kundservice", "content":"Köpmansgatan 20" } }]

Postadress

Box 2554
403 17 Göteborg

Öppettider

${loading}