Till sidans huvudinnehåll

Historiska kartor

Under 1800-talet flyttade människor från landsbygden in till städerna. Från början låg staden Inom Vallgraven inklusive Nordstaden, men växte därefter söder ut mot Avenyn. I samband med inkorporeringen av Majorna 1868, sökte sig människor även västerut.

Urval av historiska kartsamlingar 

Listan på nedan kartsamlingar har vi valt att tillgängliggöra för forskare och allmänheten. Kartorna är indelade efter område, sorterade efter årtal och går utmärkt att zooma i. Skalriktigheten kan på grund av filformatet inte garanteras.

Var observant på att material som finns på webbportalen kan vara redigerat och beskuret. Filerna är för stora för att vi ska kunna mejla dem.

Installera program för att se kartorna

  1. Ladda ner en DjVu plugin gratis via Cuminas .
  2. Om du använder Mac, Linux eller Chrome OS, ladda ner DjVu Viewer Extension for Google Chrome men det förutsätter att du har Google Chrome som webbläsare.
  3. Filformatet gör det möjligt att komprimera filerna så att de kan finnas digitalt.

Arkivets äldsta karta

Den äldsta originalkartan som finns i arkivet är tillverkad 1711. Den finns tillgänglig här på webbportalen under rubriken "Centrala Göteborg" och visar mast- och brädhamnarna vid Stigberget och Inom Vallgraven.

Roteindelning av Majorna

Under områdesindelningen västra Göteborg hittar du bland annat en karta från 1901 som visar den tidigare roteindelningen av Majorna.

Centrala Göteborg

Kartor över Hisingen

Västra Göteborg

Östra Göteborg

Kontakta stadsbyggnadsförvaltningens kundservice

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-368 19 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Postgatan 10

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.965236766161365,57.70774299130279] }, "properties":{ "title":"Stadsbyggnadsförvaltningens kundservice", "content":"Postgatan 10" } }]

Postadress

Box 2554
403 17 Göteborg

${loading}