Till sidans huvudinnehåll

Bostadsförmedling

Det är bostadsbrist i Göteborg. Därför behöver du börja söka bostad i god tid. Det är bra att söka brett och ställa sig i flera bostadsköer, både inom och utanför Göteborg.

Registrera dig hos Boplats Göteborg

Om du vill bo i Göteborg kan du registrera dig på Göteborgs Stads kommunala bostadsförmedling, Boplats Göteborg, och ställa dig i bostadskö. Du behöver inte bo i Göteborg för att registrera dig på Boplats och ställa dig i bostadskö.

Boplats Göteborg förmedlar bostäder åt Göteborgs Stads kommunala hyresvärdar (Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon), privata fastighetsägare och kommunala hyresvärdar utanför Göteborg.

Registrera dig i god tid

Eftersom alla lägenheter som annonseras på Boplats går till den som har flest ködagar kan det ta lång tid att få ett förstahandskontrakt. Ofta tar det flera år. Därför är det viktigt att du registrerar dig på Boplats i god tid och betalar din årsavgift för att kunna söka bostad i framtiden.

På Boplats kan du också söka:

  • Nyproducerade lägenheter
  • Senior- och trygghetsboende
  • Studentlägenheter

Har du frågor till Boplats - ställ din fråga direkt i ett kontaktformulär

Registrera dig på boplats.se

Registrera dig på flera bostadssajter

Om du inte har tillräckligt med ködagar på Boplats kan du registrera dig på andra bostadssajter som förmedlar förstahandskontrakt i Göteborg. Det är enklast att söka efter aktiva bostadssajter på nätet, eftersom var och hur de annonserar sina lediga lägenheter brukar variera.

Större privata bostadssajter i Göteborg

Mindre hyresvärdar i Göteborg

Det finns också mindre, privata hyresvärdar som förmedlar förstahandskontrakt i Göteborg. Du söker enklast efter dem på nätet. Det finns flera sidor som har samlat kontaktuppgifter till dem.

Tänk på vad du betalar för

Det finns bostadssajter som tar ut en avgift för att visa en lista över hyresvärdar och lediga lägenheter. I de flesta fallen leder sedan ”annonserna” tillbaka till Boplats eller andra bostadssajter. Det är upp till dig om du vill använda dig av dessa bostadssajter eller inte, men tänk på vilken tjänst som ingår innan du betalar för den.

Broschyr med tips på flera språk

Det finns en broschyr med tips och råd om hur du söker bostad, som du kan ladda ner och skriva ut. Broschyren finns tillgänglig på flera språk.

Så söker du bostad (svenska)

Så söker du bostad (engelska)

Så söker du bostad (tigrinja)

Så söker du bostad (somaliska)

Så söker du bostad (persiska)

Så söker du bostad (arabiska)

Så söker du bostad (sorani)

Sök bostad i hela Sverige

I varje kommun finns både kommunala och privata hyresvärdar där du kan söka bostad och registrera dig i bostadskö. Gå in på varje kommuns hemsida för mer information om vilka de lokala hyresvärdarna är. Informationen finns oftast under kategorin ”Bygga och Bo” där du sedan kan klicka dig vidare till lediga bostäder eller hyresvärdar.

Kommunerna närmast Göteborg

Du kan söka lägenheter i kommunerna närmast Göteborg på Boplats. Det finns också andra bostadsköer och sajter där du kan registrera dig:

Goda pendlingsmöjligheter

Det finns goda buss- och tågförbindelser mellan Göteborg och flera kommuner runtomkring. Se över dina möjligheter att pendla till jobb eller skola som ett alternativ. Sök din resa på Västtrafiks webbplats.

Sök andrahand och rum

Eftersom det ofta tar lång tid att få ett förstahandskontrakt, kan ett alternativ vara att hyra i andrahand eller bo inneboende. Det finns flera bostadssajter för andrahand och rum och du hittar dem enklast genom att söka på nätet. Du kan både svara på annonser och lägga ut egna om att du söker bostad.

Sök på webben, i sociala medier och i tidningar

Många lediga lägenheter finns att söka på webben. Om du inte har en egen dator kan du låna en dator på ett bibliotek. Där kan du även låna dagstidningar med lägenhetsannonser. Många annonserar också lediga andrahandslägenheter och rum på sociala medier. Gå med i grupper och forum för att hålla dig uppdaterad.

Skriv kontrakt innan du betalar

Kom ihåg att alltid skriva ett kontrakt med den du ska hyra av innan du betalar för lägenheten eller rummet. Ibland kräver den som hyr ut att du betalar en deposition innan du flyttar in. En deposition är en säkerhet för den som hyr ut att du lämnar lägenheten i bra skick. Oftast är det en eller två månadshyror som du får tillbaka när du flyttar ut.

Sveriges domstolars webbplats kan du läsa om vilka rättigheter och skyldigheter du har som hyresgäst – oavsett om det gäller en första- eller andrahandsuthyrning.

Eget ansvar att hitta bostad

Det är upp till dig själv att ansvara för och hitta en lösning för din boendesituation. Socialtjänsten har inget generellt ansvar att ordna boende till bostadslösa och förmedlar heller inga lägenheter eller rum.

Om du riskerar att bli bostadslös

Om du riskerar att bli bostadslös (stå helt utan tak över huvudet) är det viktigt att du söker bostad brett. Det innebär att du ska söka alla boendeformer så som exempelvis:

  • Sängplats
  • Rum
  • Vandrarhem
  • Stugboende
  • Lägenhet
  • Hus

När kan socialtjänsten hjälpa till med boende?

I vissa fall kan du få stöd från socialtjänsten för att lösa ditt boende. Det krävs att du har gjort allt du kan för att försöka planera för och ordna bostad på egen hand, men fortfarande inte lyckats med att ordna din boendesituation.

Att det råder bostadsbrist i Göteborg är inte ett skäl i sig för att få stöd från socialtjänsten. Inte heller är skulder ett tillräckligt skäl för att få hjälp från med boende av socialtjänsten.

Kontakta socialkontoret där du bor för mer information:

Hitta socialkontor

Stöd till hemlösa

Privatekonomisk rådgivning

Har du skulder kan det försvåra dina möjligheter att få ett hyresavtal. Få hjälp med att strukturera din ekonomi och även ansöka om skuldsanering genom Budget- och skuldrådgivningen.

Få råd och stöd att söka bostad

Oavsett var i Göteborg du bor kan du få boenderådgivning. Här får du vägledning i hur du registrerar dig på bostadssajter, skickar ansökningar och tips på hur du kan söka lediga bostäder.

Ring Göteborgs Stads kontaktcenter, 031-365 00 00, för information om var du kan få boenderådgivning.

För dig som får boenderådgivning

Det finns en boendeguide för dig som får boenderådgivning genom Göteborgs Stad. Boendeguiden innehåller stödmaterial som kan hjälpa till i ditt bostadssökande. Du kan ladda ner boendeguiden bland filer och dokument längre ner på sidan.

Boendeguiden

Vill du synas på sidan Söka bostad?

På sidan Söka bostad länkar vi till de största privata bostadssajterna i Göteborg, samt till de största bostadssajterna i kommunerna närmast Göteborg. Vi länkar inte till mindre privata hyresvärdar. Istället tipsar vi om att hitta aktiva bostadssajter genom att söka på nätet.

Vi länkar inte till sajter som fungerar som sökmotorer för att hitta lediga lägenheter. Vi länkar inte till sajter som tar en avgift för upplysning, till exempel för att få kontaktuppgifter, listor eller namn på hyresvärdar. Om informationen finns att hämta på en myndighets webbplats, kommer vi i första hand att länka till myndighetsinformationen.

Kontakta Boplats Göteborg

Du kan anmäla dig som bostadssökande på Boplats. Du kan även kontakta Boplats om du vill ha svar på andra frågor kring bostadssökande.

Telefon

Telefon
031-10 02 50

Besöksadress

Rosenlundsplatsen 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.959351247156526,57.70084736020539] }, "properties":{ "title":"Boplats Göteborg AB", "content":"Rosenlundsplatsen 1" } }]

Postadress

Rosenlundsplatsen 1
411 20 Göteborg

Kontakta Boplats via formulär

E-postformulär
${loading}