Till sidans huvudinnehåll

Så här tar du hand om ett dött djur


Får jag begrava min hund, katt, kanin eller annat sällskapsdjur i min egen trädgård eller på min egen mark? Vad gör jag om jag hittar en död fågel?

Sällskapsdjur

Du får gräva ner döda sällskapsdjur på egen mark om du gräver graven så pass djup att vilda djur hindras från att gräva upp kroppen.

Vill du hellre låta kremera ditt sällskapsdjur kan du få mer information på Renovas webbplats: Om kremering av husdjur

Vad som gäller för hästar, kor, grisar etc. kan du läsa om på sidan Regler för djurhållning

Vilda fåglar

Den som hanterar fåglar bör använda skyddshandskar och tvätta händerna efteråt. Den som har tama fjäderfä, exempelvis höns, ankor och gäss, eller hobby-och sällskapsfåglar av olika slag bör ej hantera döda vilda fåglar.

Om du hittar döda vilda fåglar på allmän plats eller i naturen kan du göra något av följande:

  • Stadsmiljöförvaltningen hanterar döda fåglar på allmän plats. Låt fåglarna ligga kvar.
  • Privat markägare ansvarar för döda djur på egen mark. Gräv ner fåglarna så att inga andra djur kommer åt dem. Mindre fåglar kan också läggas i en vanlig plastpåse (fylld till maximalt hälften så att påsen kan knytas ihop ordentligt). Påsen läggs i ytterligare en plastpåse som också försluts noggrant och läggs i soporna tillsammans med annat brännbart restavfall.
  • Om fåglarna är för stora eller många för att sopsorteras kan de istället läggas i dubbla sopsäckar och tas till förbränning. Kontakta förbränningsanläggningen för instruktioner.

Använd gärna Västkuststiftelsens strandstädarkarta med foto och GPS om du hittar döda fåglar på stranden, eller kontakta Göteborgs Stads kontaktcenter, i fall där fåglarna ligger längre in på land från havet än strandremsan, på allmän plats och i ett olämpligt läge (till exempel där många människor rör sig eller utanför naturen).

Kontakta Göteborgs Stad

Har du synpunkter eller frågor kring hur du tar hand om ett dött djur så kan du kontakta Göteborgs Stad.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

${loading}