Inomhustemperatur
Hur kallt får det vara?
Som hyresgäst har du rätt till en lägsta operativ temperatur på 18 grader. Operativ temperatur är ett mått som tar hänsyn till både lufttemperaturen och temperatur från omgivande ytor. Det ger en bättre bild av hur en människa upplever temperaturen än om endast lufttemperatur mäts. Om lufttemperaturen är 20 grader eller mer mätt med en vanlig termometer kan du räkna med att den operativa temperaturen är minst 18 grader.
Kalla golv kan också vara ett problem, särskilt om du bor över en port eller något annat ouppvärmt utrymme. Din golvtemperatur ska inte vara lägre än 16 grader under längre perioder.
Drag och kallras
Drag i din bostad kan orsakas av otäta fönster och dörrar eller felaktigt fungerande ventilation. Mindre otätheter från exempelvis fönster och dörrar är ingen olägenhet. Drag kan ge en känsla av att det är kallt i bostaden även om temperaturen är bra.
Kalla väggar och fönster kan orsaka kallras som upplevs som drag. Även möbler som hindrar element att värma upp den kalla luften från fönster kan ge kallras.
Hur varmt får det vara?
Temperaturen bör normalt inte överstiga 24 grader inomhus vintertid och 26 grader inomhus sommartid. Under sommaren kan det ändå vara acceptabelt med en något högre temperatur under dagtid, men temperaturen bör inte överskrida 26 °C nattetid. Vid kraftiga värmeböljor kan det bli varmare inomhus tillfälligt och då får du acceptera högre temperaturer än 26 grader.
Tänk på att solinstrålning kan vara en orsak till hög inomhustemperatur. Genom att hissa ner persienner eller markiser kan du minska solinstrålningen.
Vem har ansvaret?
Fastighetsägaren ansvarar för att utreda och åtgärda problem med inomhustemperaturen.
Vad kan jag själv göra?
Om du har problem med inomhustemperaturen i bostaden kan du göra följande:
- Håll element fria från möbler och textilier.
- Placera inte soffor eller fåtöljer nära fönster eller balkongdörr.
- Håll luftintag och frånluftsdon rengjorda och öppna.
- Låt inte fönster stå öppna, vädra istället effektivt med korsdrag under en kort stund.
- Hissa ner persienner, markiser eller annat solskydd för att undvika solinstrålning.
- Vädra på byggnadens skuggsida i första hand vid hög temperatur utomhus och se till att fönster i soligt läge är stängda för att hålla varm luft ute. Vädra under nattetid då det är svalare utomhus.
- Använd fläkt eller portabel luftkonditionering för att få ner temperaturen inomhus
- Felanmäl problemet tillfastighetsägaren om ovan åtgärder inte hjälper.
Vad kan miljöförvaltningen göra?
Om du inte tycker att fastighetsägaren har åtgärdat ditt problem med temperatur inom en rimlig tid kan du lämna in ett klagomål till miljöförvaltningen på sidan Anmäl klagomål på boendemiljön. Miljöförvaltningen har möjlighet att ställa krav på att fastighetsägaren ska se till att du får rätt temperatur i din lägenhet.
Mer information om inomhustemperatur
Du kan läsa mer om inomhustemperatur i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus HSLF-FS 2024:10 - Folkhälsomyndigheten.
Kontakta miljöförvaltningen
Har du synpunkter eller frågor kring inomhustemperatur så kan du kontakta miljöförvaltningen.
Öppettider
Besöksadress
Karl Johansgatan 23
Postadress
Box 7012
402 31 Göteborg