Till sidans huvudinnehåll

Snart kan du få närmare till insamlingen av dina förpackningar


Riksdagen har beslutat att kommunerna ska ta över ansvaret för insamling av förpackningar. Alla bostäder i Sverige ska ha insamling av förpackningar av papper, plast, glas och metall nära bostaden senast 2027, så kallad fastighetsnära insamling. Från 2024 kommer kommunerna att ta över insamlingen av förpackningar, som tidigare låg på förpackningsproducenterna.

Nytt ansvar för återvinningsstationer och flerbostadshus 

Från januari 2024 tar Kretslopp och vatten över ansvaret för insamlingen från återvinningsstationer och från de flerbostadshus som redan har fastighetsnära insamling. Alla bostäder i Sverige ska ha insamling av förpackningar av papper, plast, glas och metall nära bostaden senast 2027, så kallad fastighetsnära insamling. Nytt för 2024 år att det blir krav att ha insamling av matavfall i alla hushåll.

Återvinningsstationerna kommer att finnas kvar

Återvinningsstationerna kommer att finnas kvar som ett komplement till den fastighetsnära insamlingen. På återvinningsstationerna kan du fortsätta att lämna skrymmande förpackningar som inte får plats i dina kärl. 

Beslut om avfallstaxa

För flerbostadshus kommer kommunfullmäktige fatta beslut om nästa års taxa i höst. Förslaget är att basutbudet för förpackningsinsamling kommer att vara gratis, men att det kommer att tillkomma kostnader för exempelvis tätare hämtningar. För villor kommer taxan att förtydligas i samband med att fastighetsnära insamling av förpackningar påbörjas 2025.

Förändring för dig som är fastighetsägare 

Enligt lag ska alla bostäder i Sverige ha fastighetsnära insamling av förpackningar senast 2027. För dig som äger flerbostadshus är det därför bra att redan nu se över hur ni kan ordna fastighetsnära insamling av förpackningar. Det finns en rad olika insamlingssystem som alla har sina fördelar och nackdelar. Läs mer om regler och riktlinjer för hur du skapar ett välfungerande avfallsutrymme. Bygg bra avfallsrum - Göteborgs Stad (goteborg.se)

Vi inför stegvis för dig i villa

Villaägare kommer att ha tre kärl vid tomtgränsen som standard. I samband med att du får kärl för förpackningar blir det också obligatoriskt att sortera ut matavfall. Vi kommer att ge ut information i god tid i ditt område. 

Tidsplan för de nya kärlen

Vi planerar att införa fastighetsnära insamling stegvis för dig som bor i villa eller småhus. Södra skärgården kommer inte att ha fastighetsnära insamling utan insamlingen kommer att ske på samma sätt som idag. 

  1. Nordost 2025
  2. Centrum och Hisingen 2026
  3. Sydväst 2027.

Så här delar vi in områdena som får fastighetsnära insamling

Södra skärgården berörs inte.


 Områden

 

 Nordost   2025

Angered, Bergsjön, Gamlestaden, Utby, Kortedala, Kålltorp, Torpa, Björkekärr, Kallebäck, Skår, Kärralund, Lunden, Härlanda, Överås, Olskroken, Redbergslid, Bagaregården

 Centrum   2026

Krokslätt, Johanneberg, Guldheden, Landala, Olivedal, Haga, Annedal, Änggården, Kungsladugård, Sanna, Majorna, Stigberget, Masthugget

 Hisingen   2026

Kärra, Rödbo, Backa, Kvillebäcken, Kyrkbyn, Rambergsstaden, Älvstranden, Torslanda, Björlanda, Tuve, Säve, Kärradalen, Slättadamm, Biskopsgården.

 Sydväst   2027

Högsbo, Askim, Hovås, Billdal, Bratthammar, Näset, Önnered, Tynnered, Frölunda, Tofta, Älvsborg


De nya kärlen

Utseendet och exakta mått på kärlen är inte bestämda ännu, vi kommer att uppdatera med information kontinuerligt. Standardkärlet kommer vara ungefär 75 cm djupt och 60 cm brett. Om du bygger en egen inhägnad åt dina kärl ska det vara ett mellanrum på minst 6 cm mellan kärlen och även 6 cm mellan inhägnaden och kärlet. 

Så sorterar du

Kärlen är delade, det vill säga två fack inuti. 

  • I det ena kärlet lägger du mat- och restavfall
  • I det andra plast- och pappersförpackningar 
  • I det tredje förpackningar av färgat och ofärgat glas samt metall. Det tredje kärlet har en insats för metallen


Frågor och svar om fastighetsnära insamling av förpackningar

Vanliga frågor och svar finns samlade här: Frågor- och svarsida om fastighetsnära insamling.

Mer information

Vill du själv hålla koll på vad som händer kan du läsa mer på både  FTI:s hemsida och på  Avfall Sveriges hemsida

Vi ser fram emot förändringen och att vi tillsammans kommer att kunna öka återvinningen i Göteborg. När vi vet mer kommer vi att berätta om det här på goteborg.se. Du som är flerbostadshusägare kan få aktuell information i vårt nyhetsbrev som du anmäler dig till här.


Kontakta Kretslopp och vatten

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Vår kundservice når du på:

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vatten", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

${loading}