Minska ditt textilavfall
Var tredje plagg används sällan eller aldrig
Varje svensk äger i genomsnitt mellan 60 och 100 olika klädesplagg. Till det kommer omkring 60 hemtextilier, såsom handdukar, gardiner, filtar, dukar och sängkläder. En tredjedel av våra kläder använder vi sällan eller inte alls.
Ny lag om att särskild textilinsamling
Från och med 1 januari 2025 säger lagen att vi inte får slänga kläder och andra textilier i soporna. I stället ska dessa sorteras ut och lämnas i en särskild textilinsamling. Detta för att fler kläderna och andra textilier som en person inte vill ha kvar ska kunna användas av andra eller bli till andra textilprodukter. Hur du lämnar textilavfall till återvinning finns på sidan Textil och textilavfall.
Textilproduktion skadar klimat och miljö
Bättre än att lämna textiler så att andra kan använda dem är att:
- Fundera på hur många klädesplagg som du behöver köpa.
- Ta hand om de kläder som du redan har.
Gör det eftersom tillverkningen av kläder har stora negativa effekter på klimatet och miljön.
Över 80 procent av den klimatpåverkan som de kläder som vi svenskar köper uppstår när de tillverkas. Efter odling av grödor och frukter är textilindustrin den bransch i världen som gör av med näst mest vatten i sin produktion. Textilindustrin står också för 2-8 procent av världens alla koldioxidutsläpp.
Att producera ett kilo ny textil ger upphov till:
- 10-40 kg koldioxidekvivalenter växthusgaser.
- 5 000-30 000 liter vatten.
- 1-6,9 kg kemikalier.
Nya textilprodukter innehåller alltmer syntetiska fibrer såsom polyester. En uppskattning från 2021 visade att 1,35 procent av världens användning av råolja gick till syntetiska fibrer.
Foto: Mostphotos
8 kg nya kläder per år för en svensk
Det bästa sättet för att ta reda på hur många nyproducerade klädesplagg som vi svenskar i genomsnitt köper varje år är att utgå från Statistiska centralbyråns statistik över hur mycket kläder som importeras till Sverige från utlandet och ta bort den mängd av dessa kläder som skickas vidare från Sverige till andra länder. Under 2023 motsvarade denna nettoimport 8,3 kg nyproducerade klädesplagg och 3,1 kg hemtextilier per person. Totalsumman på 11,4 kg är den lägst nivån på nettoimporten av textiler sedan under de första åren under 2000-talet.
Naturskyddsföreningen har räknat ut att detta innebär att varje svensk i snitt köpte runt 25 nya plagg under 2023.
Under 2023 köpte de svenska hushållen kläder och skor för 103 000 miljarder kronor. Det motsvarade 4,2 procent av hushållens utgifter.
Allt fler köper begagnade kläder
Vi köper alltmer begagnad textil. 2023 gjordes 7 procent av alla inköp av textiler på begagnatmarknaden.
Foto: Mostphotos
Hållbar klädkonsumtion
Forskarna inom Hot or Cool Institute har i rapporten ”Unfit, unfair, unfashionable", gjort en uppskattning om att en person kan köpa fem nyproducerade plagg per år för att ens konsumtion ska ligga i linje med Parisavtalets mål om att höja Jordens medeltemperatur med max 1,5 grader.
Tips för att minska textilavfallet
Att minska textilavfallet handlar om att:
- Minska konsumtionen av nyproducerade kläder och andra textilprodukter.
- Lämna kläder som vi inte använder till butiker som säljer begagnade kläder.
- Laga kläder som går sönder.
- Låna kläder av andra och låna ut dina kläder till andra.
- Låta fler av våra inköp av kläder vara ett begagnat plagg.
Här följer tre tips för att minska ditt textilavfall.
Tips 1: Bara 5-regeln
På stan och i sociala medier nås vi av reklam där vi lockas till att köpa den nya stilen, fräscha upp vår garderob och piffa till våra hem. Men många av oss har redan så mycket kläder och hemtextil så att en del av den aldrig eller sällan används.
Utmana dig själv med 5-regeln som innebär att du enbart få köpa fem nya plagg per år, med undantag för strumpor och underkläder. Skor och handväskor räknas också som ett plagg, så även begagnat och gåvor. Målet är att bli medveten om vilka plagg som du verkligen behöver och vill inkludera i din garderob.
Tips 2: Aktivera din garderob
Mängden textilier i våra garderober och skåp kan göra det svårt att se skogen för alla träd. Plagg blir liggande och glöms bort.
För att få ut maximalt av de plagg som du redan har kan du följa tipsen från F/ACT Movement och aktivera din garderob i fyra steg.
- Vad är din stil?
- Rensa!
- Skapa smart förvaring
- Komplettera
F/ACT Movement är ett initiativ från Science Park Borås och Göteborgsregionen.
Tips 3: Hitta butiker med begagnade kläder och skräddare med Smart kartan
Smarta kartan är en hemsida som samlar olika verksamheter som underlättar en hållbar livsstil. Förutom verksamheter där det göra att köpa eller få begagnade kläder finns här information skräddare och verksamheter där det är möjligt att hyra, byta, låna, dela, ge och få saker reparerade.
Smarta kartan drivs av den ideella föreningen Kollaborativ Ekonomi Sverige med stöd av Göteborgs Stad.
Foto: Mostphotos
Tips för att använda kemikaliefria textilier
För att tillverka textil används många olika kemikalier. Ibland kan farliga kemikalier och skadliga ämnen finnas kvar i textiler som säljs i Sverige. Det gör att ämnen, som skadar hälsan och miljön, kan frigöras från kläder eller andra textilier när du använder eller tvättar dem. För att klä sig och inreda sitt hem utan att utsätta sig själv för skadliga kemikalier går det att använda miljömärkta textiler. Svanen är en sådan miljömärkning.
Fler tips och råd finns att läsa här:
- Svanen: Din tröja är full av farliga kemikalier
-
Naturskyddsföreningen: Undvik farliga kemikalier i dina kläder
-
Naturvårdsverket: Dagens textila flöden – en global miljöutmaning
Kontakta Kretslopp och vattens kundservice om du har frågor
Öppettider
Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Besöksadress
Gamlestadsvägen 317
Postadress
Box 123
424 23 Angered