Till sidans huvudinnehåll

Sänk dina kostnader för vatten, avlopp och avfall

Avgiften för vatten, avlopp och avfall består av en fast och en rörlig del. Den rörliga delen kan du påverka genom att göra kloka och medvetna val i din vardag. Inte nog med att du sparar pengar, du kan också göra en insats för miljön.

Avfall

Mindre avfall innebär lägre kostnader för dig eftersom vi väger ditt restavfall, alltså det som blir över när du sorterat ditt avfall.

Det bästa avfallet är det som inte uppstår

Det bästa sättet att minska avfallsmängden är att köpa färre saker för ju mer vi konsumerar desto sämre är det för miljön.

Det näst bästa sättet att minska avfallsmängden är att dina prylar får ett längre liv genom att du lagar dem eller ser till att nån annan kan använda dem. Återanvändning minskar avfallet.

Andra enkla sätt att minska mängden avfall är att tacka nej till reklam, läsa tidningen på nätet, planera matinköpen väl och ta vara på matrester. Det minskar både mängden tidningar och förpackningar och miljöbelastningen som uppstår när maten och varorna ska produceras.

Här får du 30 tips på hur du kan minska ditt avfall

Sortera ditt avfall

Genom att sortera ditt avfall minskar du också mängden restavfall. Matavfallet kan du lämna i en matavfallspåse så gör vi blir biogas och biogödsel av det. Du kan också kompostera själv om du har möjlighet till det. Förpackningar och tidningar kan lämnas på någon av Göteborgs drygt 300 återvinningsstationer. Farligt avfall lämnas till Farligt avfall-bilen, närmaste miljöstation eller återvinningscentral. Det går även bra att lämna lampor, batterier, små-el och sprayburkar i de speciella återvinningsskåp som heter Samlaren på vissa köpcentra. Elektronik lämnar du i större elbutiker eller till återvinningscentralen, och småelektronik går även bra att lämna till Farligt avfall-bilen.

Tjänster och abonnemang

Avfallstaxa flerbostadshus

Avfallstaxa småhus

Avfallstaxa flerbostadshus och verksamheter

Vatten

Det kommunala vatten- och avloppspriset, eller den så kallade VA-taxan, består av en fast grundavgift och av en rörlig avgiftsdel som beror på hur mycket vatten du förbrukar. Den fasta delen beror på hur stort vattenflöde fastigheten kräver och baseras på vattenmätarens storlek. Den rörliga delen styrs av hur mycket vatten du gör av med. Genom att ändra dina vanor kan du bidra till lägre vattenförbrukning och sänka dina kostnader.

Skölj inte disken under rinnande vatten

Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Vid en disk under rinnande vatten i tre minuter går det åt omkring 20 liter vatten.

Fyll din tvätt- och diskmaskin

Det går åt cirka 50 liter vatten för en tvätt. Spara vatten genom att fylla tvättmaskinen innan start.
Det går åt cirka 15 liter vatten för en disk. Spara vatten genom att fylla diskmaskinen innan start.

Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Du kan spara 6 liter om du låter bli att spola en minut för att få kallt vatten.

Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig

Du sparar 12 liter vatten om du stänger du av kranen under de två minuterna du borstar dina tänder. Borstar du tänderna två gånger om dagen sparar du omkring 170 liter vatten varje vecka.

Undvik att bada badkar

Det går åt cirka 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället.

Byt till snålspolande duschmunstycke

Ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter vatten/min, ett snålspolande duschmunstycke minskar förbrukningen till 7 liter/minut. Stäng av vattnet när du tvålar in dig.

Laga läckor

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 1 000 liter per dygn. 

Trädgårdstips

Samla regnvatten i en tunna

Om du bor i hus kan du ställa en tunna under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat.

Vattna med vattenkanna

En vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Vattna på morgonen eller kvällen, värmen mitt på dagen gör att avdunstar innan det trängt ner i jorden.

Låt gräsmattan vara

Gräsmattan klarar av en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.

Om du har pool

  • Täck poolen för att undvika att vattnet dunstar
  • Stäng av automatiska påfyllningspumpar


Kontakta kretslopp och vattens kundservice

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vattens kundservice", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

${loading}