Sorteringsguiden

Plastförpackning

Skölj ur dina tomma förpackningar med lite vatten om det behövs, kanske med diskvattnet innan du tömmer ut det. Ta av kapsyler, lock och korkar, sortera dem efter material. Lägg alla plastförpackningar lösa i behållarna, inte i hopknutna påsar.

Du lämnar dina plastförpackningar på en återvinningsplats eller i fastigheten om du bor i ett hus som har fastighetsnära insamling. Där lägger du mjuka och hårda plastförpackningar i samma behållare.

Exempel

· ketchupflaskor
· schampoflaskor
· rengöringsmedelsflaskor
· glasslådor
· saftdunkar
· kesoburkar
· frigolit
· plastpåsar
· chipspåsar
· plastfolie

Lägg INTE i: diskborstar, tandborstar, CD-skivor och fodral, plastmappar, engångsrakhyvlar, kladdiga plastförpackningar, leksaker av plast

Vad händer sedan?

Plastförpackningarna sorteras efter plastsort och färg på en sorteringsanläggning. Sedan pressas och mals de och används till plank, trafikkoner, plastpåsar och granulat – som är råvara till ny plast. Mjukplasten återvinns i huvudsak till sopsäckar, bärkassar och kabelskydd.

All plast kan ännu inte återvinnas. En del av plasten blir därför till energi genom förbränning. Hårdplast ger ett lika högt energivärde som råvaran, olja.

Visa alla avfall av typen Plastförpackning

Här lämnar du avfall

Här kan du läsa mer om var du kan lämna det avfall du har sorterat.

Kontakta Kretslopp och vatten

Har du synpunkter eller frågor om sopsortering så kan du kontakta Kretslopp och vatten

Telefon och e-post

Telefon
031-368 27 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Söker du en specifik tjänsteperson ringer du:

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)

Besöksadress

Gamlestadsvägen 317

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.011742272127824,57.75619903235914] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen Kretslopp och vattens kundservice", "content":"Gamlestadsvägen 317" } }]

Postadress

Box 123
424 23 Angered

Öppettider