Sorteringsguiden

Metallförpackning

I behållaren för metall lämnar du förpackningar av stål, plåt och aluminium.

Förpackningsmaterial av metall är en eftertraktad resurs idag. Ett ton ihopsamlade kapsyler (1 000 kg) motsvarar den mängd plåt som behövs för att tillverka en Volvo V70! Återvinningen sparar också mycket energi - det går åt 95 procent mindre energi att tillverka aluminium av återvunnet material jämfört med att nytillverka aluminium med råvaran bauxit.

Metall kan återvinnas om och om igen om den inte förorenas. Genom att återvinna stål och aluminium sparar vi stora mängder energi jämfört med att tillverka nytt material från råvaran malm.

Exempel

· konservburkar
· dryckesburkar utan pant
· aluminiumfolie
· tuber (låt locket sitta på om det är en kaviartub eller annat som luktar)
· lock och kapsyler
· metallförpackning som innehållit färg/lim, om den är tom och torr. Dock ska färg- och limtuber sorteras som farligt avfall då det är svårt att få ut allt innehåll.

Lägg INTE i: sånt som inte är förpackningar, till exempel bestick, skruv & spik, cykeldäck och plåthink.

Vad händer sedan?

De insamlade metallförpackningarna transporteras till en sorteringsanläggning där aluminiumet skiljs från stålet. Stålet blir till nytt stål som används till armeringsjärn, motordelar och nya förpackningar. Aluminiumet blir till gjutaluminium för detaljer till bilar och nya förpackningar.

Visa alla avfall av typen Metallförpackning

Här lämnar du avfall

Här kan du läsa mer om var du kan lämna det avfall du har sorterat.

Kontakta Kretslopp och vatten

Har du synpunkter eller frågor om sopsortering så kan du kontakta Kretslopp och vatten

Telefon
031-368 27 00
Telefontider
Helgfri måndag–tisdag och torsdag–fredag 7–16, onsdag 9–16. Du som är privatkund hos Kretslopp och vatten kan också se information om ditt abonnemang och göra vissa ärenden själv på https://goteborg.se/minasidor