Sorteringsguiden

Hushållsavfall

En stor del av hushållets avfall går att sortera ut och behandla för sig: matavfallet, förpackningar, farligt avfall, el-avfall och grovavfall. Är du duktig på att sortera blir det inte så mycket kvar som måste slängas i den vanliga soppåsen.

Om du inte har möjlighet att ta hand om ditt matavfall på annat sätt hamnar även det i den vanliga soppåsen. I annat fall lägger du det i egen kompost eller i en speciell brun papperspåse.

En del av vårt hushållsavfall går varken att återvinna eller utvinna energi ur, till exempel porslin, keramik och spegelglas. Om du har en trasig kaffekopp eller en liten blomkruka kan dessa slängas i den vanliga soppåsen. Men större mängder bör du lämna på en återvinningscentral i containern för "obrännbart".

Exempel

· tops (öronpinnar)
· tamponger & bindor
· blöjor
· diskborstar & tandborstar
· dammsugarpåsar
· fönsterkuvert
· trasigt porslin (mindre mängder)
· CD-skivor och fodralet
· trasiga kläder & nylonstrumpbyxor

Vad händer sedan?

Din soppåse bränns i Renovas anläggning i Sävenäs, där det blir till fjärrvärme och el. Rökgaserna från förbränningen renas och det som blir kvar, slagg och aska, läggs på deponi.

Visa alla avfall av typen Hushållsavfall

Här lämnar du avfall

Här kan du läsa mer om var du kan lämna det avfall du har sorterat.

Kontakta Kretslopp och vatten

Har du synpunkter eller frågor om sopsortering så kan du kontakta Kretslopp och vatten

Telefon
031-368 27 00
Telefontider
Helgfri måndag–tisdag och torsdag–fredag 7–16, onsdag 9–16. Du som är privatkund hos Kretslopp och vatten kan också se information om ditt abonnemang och göra vissa ärenden själv på https://goteborg.se/minasidor