Sorteringsguiden

Glasförpackningar

Glas utan pant lämnar du på en återvinningsplats, eller i avsedd behållare i fastighetens soprum. Lock och kapsyler sorteras efter det material de är tillverkade i.

Tänk på att aldrig slänga glödlampor eller lysrör i glasinsamlingen. De innehåller farliga ämnen och ska samlas in som farligt avfall.

Glasinsamlingen gäller enbart förpackningar och inte andra glasprodukter som dricksglas, fönsterglas, prydnadssaker och lampor. Om du har ett obrukbart dricksglas kan du slänga det i den vanliga soppåsen, större föremål samt fönster- och spegelglas ska du lämna på återvinningscentral.

Om det finns vassa kanter på glaset, se till att förpacka det väl innan du slänger det i soppåsen.

Läs mer om glasåtervinning på www.svenskglasatervinningab.se

Exempel

· vinflaskor
· saftflaskor
· ölflaskor
· kaffeburkar
· syltburkar

Lägg INTE i: dricksglas, porslin, keramik, fönsterglas, spegelglas, glödlampor, lysrör

Vad händer sedan?

Två tredjedelar av glaset blir till nya glasburkar och glasflaskor, en tredjedel blir glasfibrer i isoleringsmaterial eller tillsatsmedel i betong. Glaset kan återvinnas om och om igen utan att förlora i kvalitet. Vi sparar både energi och råvaror (sand, soda och kalk) genom att återvinna glaset.

Visa alla avfall av typen Glasförpackningar

Här lämnar du avfall

Här kan du läsa mer om var du kan lämna det avfall du har sorterat.

Kontakta Kretslopp och vatten

Har du synpunkter eller frågor om sopsortering så kan du kontakta Kretslopp och vatten

Telefon
031-368 27 00
Telefontider
Helgfri måndag–tisdag och torsdag–fredag 7–16, onsdag 9–16. Du som är privatkund hos Kretslopp och vatten kan också se information om ditt abonnemang och göra vissa ärenden själv på https://goteborg.se/minasidor