Sorteringsguiden

Elektronikavfall

Allt som har sladd eller drivs med batteri räknas som el-avfall och lämnas i Farligt Avfall-samlaren, Farligt Avfall-bilen eller en återvinningscentral (stora produkter som el-element, datorer och kylskåp lämnas här).

I mindre butiker kan du lämna ditt elavfall när du köper en ny liknande produkt. Större butiker som säljer konsumentelektronik tar emot all typ av småelektronik, mindre än 25 cm i omfång, även när du inte köper något nytt.

El-avfall innehåller både värdefulla metaller och hälsofarliga ämnen. Det är därför ska du lämna in det! I en del flerbostadshus finns numera en behållare för elektronik i grovavfallsrummet.

Exempel

· Hi-Fi
· leksaker (elektroniska eller med inbyggt batteri)
· hårtork
· brödrost

Vad händer sedan?

El-avfallet plockas isär och delarna sorteras. Kretskort innehåller bland annat guld och i sladdar finns det mycket koppar och andra värdefulla metaller. Det finns många giftiga ämnen i vårt el-avfall också, till exempel kvicksilver, PCB och flamskyddsmedel. Insamlingen gör att det kan tas om hand på ett bra sätt.

Visa alla avfall av typen Elektronikavfall

Här lämnar du avfall

Här kan du läsa mer om var du kan lämna det avfall du har sorterat.

Kontakta Kretslopp och vatten

Har du synpunkter eller frågor om sopsortering så kan du kontakta Kretslopp och vatten

Telefon
031-368 27 00
Telefontider
Helgfri måndag–tisdag och torsdag–fredag 7–16, onsdag 9–16. Du som är privatkund hos Kretslopp och vatten kan också se information om ditt abonnemang och göra vissa ärenden själv på https://goteborg.se/minasidor