Kretsloppsparken Alelyckan

Teckenspråksfilm(er) på denna sida

Att återvinna och återanvända är förnuftigt, det sparar resurser och ger en bättre miljö. På Kretsloppsparken Alelyckan kan du lämna allt du vill bli av med och samtidigt handla begagnade möbler, byggvaror och andra saker till låga priser. Ett riktigt bra exempel på kretslopp i praktiken.

Returhuset har stängt tills vidare och Återbruket öppet 10-16 på vardagar

25 mars 2020

(Uppdaterat 20-04-20) Som en försiktighetsåtgärd i samband med coronapandemin har Returhuset stängt tills vidare. Återbruket har tills vidare öppet 10-16 på vardagar. Lördag-söndag har Återbruket öppet som vanligt.

Stadsmissionens butik har öppet som vanligt.

Kretsloppsparken Alelyckan är en ny typ av återvinningscentral där man även reparerar och förädlar inlämnade produkter och säljer olika återanvändbara produkter i butiker i parkområdet. Att återvinna och återanvända är smart och riktigt, det sparar på våra resurser och ger oss alla en bättre miljö.

Hitta till Kretsloppsparken
Hitta till övriga återvinningscentraler i Göteborg

Lämna eller slänga?

Kretsloppsparken Alelyckan har en sorteringshall under tak. Alla besökande fordon passerar genom den och där finns utbildad personal som hjälper till att sortera ut olika typer av material. Det kan vara sådant som går att återanvända och sälja, men även farligt material som är särskilt viktigt att ta hand om. Allt som går att sälja transporteras till någon av butikerna i Kretsloppsparken.

Besökaren kör sedan vidare till återvinningscentralen där man till exempel lämnar grovavfall. Utanför området finns också en återvinningsstation för tidningar och förpackningar som är öppen dygnet runt.

Panta mycket på en gång i Pantamera Express

Pantamera Express underlättar för dig som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller du förpackningarna direkt ur din påse eller säck ner i ett fack, och maskinen sorterar och räknar ut panten. Pantamera Express klarar omkring 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart kan du välja att få panten utbetald till ett Paypal-konto, eller via betalcheckar som du kan handla för i de flesta dagligvarubutiker. Dessutom kan du välja att skänka pantpengarna till välgörenhet. Vi har valt Water Aid som donationsmottagare.

Kort film om maskinen Pantamera Express.

Försäljning av begagnade saker

I Kretsloppsparken Alelyckan finns förutom en återvinningscentral tre olika försäljningsställen som drivs av Återbruket, Stadsmissionen och Returhuset. Tillsammans erbjuder de ett brett utbud av second-handvaror. Det är en riktig stormarknad för den som vill hitta prisvärda varor och samtidigt spara resurser.

Återbruket

Återbruket är en guldgruva för alla som letar begagnat byggmaterial. Här kan besökaren fynda bland massor av bra material och prylar som använts tidigare. Man kan också få inspiration till nya projekt och kanske hitta en detalj som ger ett hus rätt karaktär, alltid till rätt pris! På Återbruket säljs allt från fönster, garderober, takpannor och wc-stolar till hela verandor från förra sekelskiftet. Utbudet kan variera från dag till dag, det beror på vad som kommer in.

Återbruket tar inte kontanter. Du betalar med kort eller med med swish.

Kontaktuppgifter till Återbruket

Återbruket på Facebook

Återbruket på Instagram.

Stadsmissionen

Förutom second hand-butiken i Alelyckan har Stadsmissionens ytterligare sex butiker där din gåva och ditt köp gör nytta på flera sätt. Du bidrar till minskad nyproduktion och därmed minskad påverkan av miljöresurser, du skapar arbetsmöjligheter för människor som vill komma tillbaka till arbetslivet och du bidrar till Stadsmissionens öppna verksamheter. Överskottet från försäljningen går oavkortat till Stadsmissionens gåvofinansierade verksamheter för människor i utsatthet.

Stadsmissionens butiker

Returhuset

På Returhusets kravmärkta kafé kan du äta god mat med omtanke och inspiration från årstidens smaker, allt lagat från grunden och på ekologiska råvaror. Kaféet serverar mycket grönt, både varmrätter, soppor och sallader, med hembakat bröd och goda kakor. Allt i en stämningsfull återvunnen miljö. Sommartid kan du sitta ute i den gröna oasen.

I sina verkstäder gör Returhuset nya saker av återvunna och ekologiska material samt renoverar och säljer cyklar. Returhusets trädgårdsgrupp odlar mat och blommor. I köket förädlas en del av dem till produkter du kan köpa med dig.

Returhuset stöttar arbetssökande personer på väg ut i arbetslivet. Att återanvända, hushålla med resurser och därmed bidra till en bättre miljö och stadsekologisk utveckling är de bärande tankarna i Returhusets verksamhet.

Öppettider, telefonnummer och mejladress till Returhuset

Returhuset på Facebook

Returhuset på Instagram.

Kretsloppsparken först i Sverige

Kretsloppsparken är den första anläggningen av sitt slag i en storstadsregion och ett rejält kliv uppåt på avfallstrappan. På en del återvinningscentraler i Göteborg finns det visserligen möjlighet att lämna saker till återanvändning, men i Kretsloppsparken blir sammanhanget tydligare och rutinerna effektivare.