Kretsloppsparken Alelyckan

Teckenspråksfilm på denna sida

I Kretsloppsparken Alelyckan finns förutom en återvinningscentral tre olika försäljningsställen som drivs av Återbruket, Returhuset och Stadsmissionen. Tillsammans erbjuder de ett brett utbud av second hand-varor. Det är det perfekta stället för den som vill hitta prisvärda varor och samtidigt spara på jordens resurser.

Återvinningscentral

Kretsloppsparken Alelyckan har en sorteringshall under tak. Här får du som besökare hjälp av utbildad personal med att sortera ut ditt material. Saker som går att återanvända tas om hand och transporteras till någon av butikerna i Kretsloppsparken. När sorteringen är klar kör du vidare in till återvinningscentralen och slänger ditt material på rätt plats.

Det finns även en återvinningstation för tidningar och förpackningar utanför området som är öppen dygnet runt.

Hitta till Kretsloppsparken 

Hitta till övriga återvinningscentraler i Göteborg

Återbruket

Återbruket är en guldgruva för dig som letar efter begagnat byggmaterial och samtidigt vill värna om miljön. Här kan du hitta allt från fönster, garderober, takpannor, och wc-stolar till hela verandor från förra sekelskiftet. På Återbruket kan du också hämta inspiration till nya projekt och kanske hitta en detalj som passar perfekt in i ditt hem. Utbudet kan variera från dag till dag, beroende på vad som kommer in.

Återbruket drivs av Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad och är en icke-vinstdrivande verksamhet. Intäkterna från försäljningen går till att driva Återbruket och att stötta olika projekt som skapar arbetsmöjligheter för människor som står utanför arbetsmarknaden. Genom att handla på Återbruket bidrar du till att ge fler människor chansen att komma ut i arbetslivet, samtidigt som du gör miljön en tjänst.

Återbruket tar inte kontanter. Du betalar med kort eller med swish.

Öppettider och kontaktuppgifter till Återbruket

Återbruket på Facebook 

Återbruket på Instagram.

Returhuset

På Returhusets kravmärkta kafé kan du njuta av mat, som lagats från grunden på ekologiska råvaror, i en mysig återvunnen miljö. Här serveras mycket grönt - allt från varmrätter, soppor och sallader till hembakat bröd och kakor.

I Returhusets verkstäder renoveras cyklar som du sedan har möjlighet att köpa. Här görs också nya saker av återvunna och ekologiska material. Returhusets trädgårdsgrupp odlar grönsaker och blommor. En del av det som odlas förädlas sedan i köket och blir till produkter du kan köpa med dig.

Returhuset stöttar arbetssökande personer på väg ut i arbetslivet. Genom att handla här bidrar du till att ge fler människor chansen att komma ut i arbetslivet, samtidigt som du värnar om jordens resurser.  

Öppettider, telefonnummer och mejladress till Returhuset

Returhuset på Facebook 

Returhuset på Instagram

Stadsmissionen

Genom att handla i Stadsmissionens second hand-butik är du med och skapar en bättre värld på flera sätt. Du värnar om miljön genom att bidra till minskad nyproduktion. Du är med och skapar arbetsmöjligheter för människor som vill komma tillbaka till arbetslivet och du bidrar till Stadsmissionens öppna verksamheter. Överskottet från försäljningen går oavkortat till Stadsmissionens gåvofinansierade verksamheter för människor i utsatthet.

Stadsmissionens butiker


Panta mycket i Pantamera Express

Pantamera Express underlättar för dig som vill panta mycket på en gång. Istället för at panta varje burk eller petflaska för sig, häller du förpackningarna direkt ur din påse eller säck ner i ett fack. Maskinen tar sedan hand om sorteringen och räknar ut panten som du sedan kan välja att skänka till välgörenhet. Det går även att få panten utbetald via ett Paypalkonto, eller via betalcheckar som du kan handla för i de flesta dagligvarubutiker.

Kort film om maskinen Pantamera Express.