Trygghetsboende

Trygghetsboende är en boendeform på bostadsmarknaden. Trygghetsboende ger dig som är 70 år eller äldre möjlighet att bo i en vanlig bostad, men med större gemenskap och trygghet.

I trygghetsboende bor du i en vanlig lägenhet och sköter om ditt eget hem. Här finns gemensamma utrymmen för samvaro, hobby och rekreation och en trygghetsvärd som stöd till att skapa en vi-känsla. Genom att engagera dig i husets aktiviteter eller utnyttja de gemensamma utrymmena har du möjlighet att träffa grannar.

Trygghetsboende kan förekomma som hyresrätt och bostadsrätt, i befintliga bostadsområden och i nybyggda, vara olika stora och se olika ut. Bostäderna kan vara samlade i grupp eller insprängda bland husets övriga lägenheter. De har en god fysisk tillgänglighet i bostaden, entrén och utanför huset. Boendet ska gärna ha närhet till kollektivtrafik och affärer.  

Vilka trygghetsboenden finns?

Trygghetsboendena drivs av olika fastighetsägare och uppfyller särskilda krav som Göteborgs Stad ställer på trygghetsvärd och gemensamma utrymmen, eftersom staden subventionerar den servicen. Allmännyttans bostadsföretag i Göteborg har påbörjat en etablering av trygghetsboende i några befintliga bostadsområden där många äldre bor. Även privata alternativ finns.

Var söker man trygghetsboende?

Hyresrätterna förmedlas via Boplats Göteborg. Du måste vara registrerad på Boplats Göteborg för att söka lägenheterna. Du kan registrera dig direkt på webben eller genom att besöka Boplats. Bostadsrätter säljs på öppna marknaden.

Är du fastighetsägare?

Fastighetsägare som vill inrätta trygghetsboende i Göteborg kan ansöka om subvention. Subventionen gäller för gemensamhetslokal och trygghetsvärd i trygghetsboende.  Den gäller både för hyresrätter och bostadsrätter. Här kan du läsa samt ansöka om kommunal subvention till trygghetsboende