Flytten till äldreboendet

När du fått en lägenhet och bestämt dig för att flytta, kommer säkert många frågor upp. Här beskriver vi det viktigaste du bör tänka på inför flytten.

Vad ska jag ta med mig till vård- och omsorgsboendet?

När du har tackat ja till det erbjudande du fått och vet när du kan flytta in, ska du fundera på vad du vill ta med dig från din gamla bostad. Ta med saker som betyder mycket för dig. Fråga gärna personalen - de kan ge dig fler praktiska tips.

Vad händer med min nuvarande bostad?

Har du inga släktingar eller vänner som kan hjälpa dig med flytten behöver du ta kontakt med en flyttfirma. Du behöver överväga hur du ska göra med din nuvarande bostad, ska den sägas upp eller säljas?

Tänk också på att din gamla bostad behöver flyttstädas, att ditt telefonabonnemang kanske ska flyttas med, och glöm inte att anmäla din flytt till Skatteverket. Anmäla flytt kan du även göra på Adressändring

Du kan också ta kontakt med Pensionsmyndigheten och höra om du har rätt till hyresbidrag (bostadstillägg).

Ska jag meddela hemtjänst och säga upp trygghetslarmet?

Om du har hemtjänst är det viktigt att du meddelar dem att du ska flytta. Tala om när och vart du ska flytta, ifall de behöver hjälpa dig att få med exempelvis mediciner och medicinlista. Kanske har hemtjänsten eller hemsjukvården nycklar till din bostad, då är det viktigt att de lämnar tillbaka dem. 

Har du haft ett trygghetslarm ska det också lämnas tillbaka när du flyttar, och du ska få dina nycklar tillbaka från trygghetsjouren. Är du osäker på vem du ska vända dig till för att lämna tillbaka larmet, kan du kontakta hemtjänsten eller biståndshandläggaren i din stadsdel.

Kontakta biståndshandläggaren i din stadsdel

Jag har hemsjukvård och en speciell läkare, ska jag informera dem också?

Om du har kontakt med hemsjukvården ska du även meddela dem att du ska flytta. De tar i sin tur kontakt med sköterskan på ditt nya boende så att du får den medicinska hjälp du behöver i ditt nya hem. Det är också bra om sköterskan på ditt nya boende så snart som möjligt får veta om du har en läkare eller vårdcentral som du är knuten till.