Så undviker du att bli lurad på nätet

Den internetrelaterade brottsligheten ökar i Sverige. Bedragarnas tillvägagångssätt förändras hela tiden. Här är tips för hur du som är senior kan skydda dig mot bedrägerier och om någon försöker lura dig. Det finns även tips kring att handla på nätet.

Så blir du säkrare på nätet

Snabbkurser och vägledningar från Internetstiftelsen ska få fler att bli säkrare internetanvändare. Innehållet är anpassat även för den som inte har teknisk förkunskap. 

Skydda dig mot bedrägerier

Är du rädd för att bli lurad på nätet? Göteborgs Stad har tagit fram en broschyr (maj, 2022) om säkerhet där du får tips på hur du skyddar dig mot några vanligt förekommande bedrägerier. Broschyren finns på tolv språk. 

Digital säkerhet  broschyr på svenska, arabiska, bosniska-kroatiska-serbiska, dari, engelska, finska, persiska, romani, somaliska, sorani, tigrinja och turkiska. Ladda ner filerna nederst på sidan.

Se polisens film Försök inte lura mig på nätet på YouTube och få tips i polisens broschyr om bedrägerier 

Läs mer om polisens råd vid ID-kapning, nätfiske och näthandel.

Handla tryggt på nätet 

Konsumenter kan råka ut för flera olika bluffar. Konsumentverket tipsar om vad du kan göra om du blivit utsatt för någon form av bedrägeri: gratisvaror, bluff-sms, bluff-mejl, ID-stöd, investeringsbedrägerier och piratkopior.

Lär dig hur du betalar med din mobil via Länsstyrelsens pedagogiska filmer om digitala betaltjänster  filmer finns både för dig som har iPhone och dig som har Android. 

Kom igång med digitala betalningar manualer på flera språk

Vill du göra betalningar via mobilen? Här finns manualer där Länsstyrelsen guidar dig i hur du laddar ner och kommer igång med BankID och Swish. Länsstyrelsen har tagit fram manualerna som finns för iPhone och Android på 13 språk: svenska, arabiska, dari, engelska, farsi, finska, franska, kurmanji, ryska, spanska, somali, thailändska och tigrinja. 

Övningshandla på nätet 

Du som är osäker på att handla på nätet kan öva i Funkabutiken som är en trygg miljö att pröva dig fram. Funkabutiken drivs av Länsstyrelsen Skåne i samarbete med Funka som är experter på tillgänglighet.

I gratis-appen Dagny kan du träna på att tex köpa en kollektivtrafikbiljett eller en parkeringsbiljett. 

Har du frågor, kontakta gärna:

Kristin Hagström, projektledare telefon: 031-365 85 81

Filer och dokument