Bli bättre på att använda ny teknik

Är du 65+? Vill du bli mer digital? På webben finns tips, råd och inspiration.

Utbildning

I SVT:s "Seniorsurfarna" får vi följa några av Sveriges mest folkkära personer på träningsläger för att drillas i digitala färdigheter.  Varje avsnitt är 30 minuter.

Avsnitt 1 Våga ge sig in i något nytt
Avsnitt 2 Vem kan man lita på?
Avsnitt 3 Socialt på distans
Avsnitt 4 Teknik för alla
Avsnitt 5 En enklare vardag
Avsnitt 6 Examensprov

Instruktionsfilmer

Internetstiftelsen har brutit ned tv-serien Seniorsurfarna till 12 korta filmer i Seniorsurfarskolan: 

 1. Använda mobiltelefon istället för dator 

 2. Skaffa e-post

 3. Skicka sms, bilder och filmer 

 4. Hur du använder mobilt BankID (ett e-legitimationssystem för att kunna betala sina räkningar via nätet) Beställ mobilt BankID.

 5. Skaffa och använda swish 

 6. Appar för nytta

 7. Appar för nöje

 8. Hur man googlar

 9. Hur du använder Siri och Assistenten

 10. Surfa säkert i telefonen

 11. Handla och boka säkert på nätet   Hallå konsument, en upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket har fler tips kring betalning, att handla från sajter utanför EU och om nätauktion. Godhjalp.se erbjuder gratis hemleverans av mat och apoteksvaror till personer i riskgrupper för coronaviruset. 

 12. Hur funkar Instagram och Facebook? 

"Digitala jag"

är en utbildning för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag, från Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen. 

 • Introfilm så får du ut det mesta av Digitala jag

Du kan välja ett spår för att börja utbildningen. Spåren bygger upp dina kunskaper steg för steg. 

Vill du inte gå ett helt spår kan du välja fritt från utbildningens innehåll: 

Upplev kultur digitalt

Visste du att biblioteken och museerna har ett stort utbud du kan ta del av digitalt? Låna e-böcker, se författarsamtal på Youtube, läs och lyssna på museernas presentationer, filmer och artiklar.

Låna e-böcker och e-ljudböcker

En e-bok är en digital bok. Du kan välja mellan 1 000-tals böcker på olika språk att läsa eller lyssna på direkt i din mobiltelefon, surfplatta eller dator. 

Läs om allt du kan låna digitalt på biblioteken — e-böcker, film, tidningar, musik och språkkurser

Läs eller lyssna på böcker med mobiltelefon eller surfplatta

Om du vill läsa eller lyssna på böcker med mobiltelefonen eller surfplattan använder du appen Libby. Du behöver internetanslutning och ett bibliotekskort med pinkod för att komma igång. Appen Libby finns i App store och Play-butiken.

Så här gör du:

 1. Ladda ner appen Libby, by Overdrive
 2. Öppna appen och låt Libby guida dig. Libby kan gissa vilket bibliotek du är på. (Om det inte fungerar kan du söka efter Biblioteken i Göteborg.)
 3. Logga in med bibliotekskortsnummer och pinkod.
 4. Börja låna!

Läs eller lyssna på böcker med dator

Om du hellre vill läsa eller lyssna på böcker med datorn kommer du åt dem på hemsidan gotlib.overdrive.com

Låna talböcker

Du som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Inga läkarintyg behövs. Du kan låna talböcker direkt till din mobiltelefon, surfplatta eller dator genom LegimusLegimus är både en app och en hemsida. För att låna talböcker behöver du ett speciellt lånekort för talböcker. Läs mer om talböcker

Skaffa bibliotekskort

Besök ditt bibliotek så hjälper vi dig skaffa ett gratis bibliotekskort. Du behöver ha med legitimation. På biblioteket läser och skriver du under lånereglerna. Adresser och öppettider till alla folkbibliotek i Göteborg

Om du inte kan besöka ett bibliotek kan du skicka ett ombud. Ombudet behöver då ha med sig lånereglerna som du har skrivit ut och skrivit under. Ombudet behöver också ha med sig legitimation både för sig själv och för dig.

Chatta med en bibliotekarie

Oavsett var du är kan du få snabb och personlig hjälp med dina biblioteksärenden i bibliotekens chatt. Du kan få hjälp med bibliotekens digitala tjänster, källkritik, boktips och mycket mer. Läs mer och börja chatta på goteborg.se/chattamedenbibliotekarie.

Se författarsamtal 

Biblioteken i Göteborgs kanal på Youtube kan du titta på filmer med lokala författare, boksamtal och vernissage av en fotoutställning om Göteborgs innerstad. 

Digiseum – upplev ett museum digitalt

Varför inte slå dig ner i favoritfåtöljen och besöka ett museum digitalt? På Göteborgs Stads museers hemsidor kan du botanisera bland filmade presentationer av utställningar, lyssna på podcast, läsa berättelser och söka i museernas omfattande samlingar av konst, design och kulturhistoria.   

Göteborgs konstmuseum

Göteborgs stadsmuseum

Röhsska

Sjöfartsmuseet Akvariet