Vårens program för anhörigstöd i Örgryte Härlanda

Fotograf:

Publicerad 11 januari 2019

För dig som stödjer, hjälper eller vårdar en närstående finns flera olika grupper och aktiviteter för att hämta kunskap och hitta ro eller gemenskap. Här kan du se vårens program för anhörigstöd.

Mindfulness och stresshantering

Mindfulness är ett förhållningssätt som lär oss att vara här och nu, att förstå vad som sker i vår kropp, och utanför den, när vår uppmärksamhet är någon annanstans än i nuet. Vi övar oss i att bli mindre dömande, både mot andra och mot oss själva. Välkommen till en kurs med Inger Norén, mindfulnessinstruktör. Gruppen träffas vid fyra tillfällen, studiematerial med övningar ingår.

Träffas: Onsdagar kl. 10.00–11.30 datumen 27 februari, 6 mars, 13 mars, 20 mars och 27 mars

Plats: Kaggeledshuset, Kaggeledsgatan 36. Hållplats Kaggeledstorget, spårvagn nummer 1 och 5 mot Östra sjukhuset. Flexlinjen mötesplats 547

Anmäl dig till Ewa Lundin, 031-365 63 36, ewa.lundin@orgryteharlanda.goteborg.se.

Taktil beröring

Taktil beröring är en hälsofrämjande och mycket mjuk helkroppsbehandling som ges med långsamma och medvetna tryck och strykningar på fram- och baksidan av kroppen i en viss struktur. Behandlingen sker med varm ekologisk olja till avslappnande musik alternativt tystnad. Denna beröringsmetod aktiverar kroppens eget lugn- och rosystem vilket ger dig möjlighet till djup vila och återhämtning. För dig som stödjer någon över 65 år. För dig som stödjer någon under 65 år i Örgryte-Härlanda kan det erbjudas andra liknande behandlingar. Kontakta din anhörigkonsulent för mer information och program.

Tid: Behandlingar sker på måndagar och fredagar. Boka tid hos Marika som är beröringspedagog, 031-365 68 14.

Plats: Kaggeledshuset, Kaggeledsgatan 36. Hållplats Kaggeledstorget, spårvagn nummer 1 och 5 mot Östra sjukhuset. Flexlinjen mötesplats 547

Solparadiset ”Beach Morän”

Solparadiset med äkta sand och välgörande värme. Ljuset från sollamporna är identiskt med solljuset, men med färre ultravioletta strålar. Det motverkar D-vitaminbrist, benskörhet, förbättrar immunförsvaret, lindrar psoriasis och reumatism samt ökar ditt välbefinnande. Boka tid för egen del eller tillsammans med närstående. Uppge att du är anhörig så får du sola kostnadsfritt. Boka tid hos Elisabet, 031-365 65 64.

Plats: Morängatans äldreboende, entréplan, Morängatan 11 A. Lefflersgatan, buss 62. Flexlinjen mötesplats 620.

Demensutbilding och samtalsgrupp för anhöriga

Att vara anhörig och stödja någon som har en minnessjukdom kan vara svårt och påfrestande. Med mer kunskap om sjukdomen, stöd, råd och tips om hur man kan agera i olika situationer kan ibland vara underlättande för dig som anhörig. Du träffar även andra anhöriga i liknande situation. Örgryte-Härlandas demensteam med specialistutbildad sjuksköterska och arbetsterapeut håller i demensutbildningarna.

Träffas: Tisdagar 14.00–15.30 datumen 12 mars, 19 mars, 9 april och 16 april

Plats: Kaggeledshuset, Kaggeledsgatan 36. Hållplats Kaggeledstorget, spårvagn nummer 1 och 5 mot Östra sjukhuset. Flexlinjen mötesplats 547

Anmäl dig till Ewa Lundin, 031-365 63 36, ewa.lundin@orgryteharlanda.goteborg.se.

Samtalsgrupp för anhöriga

Samtal i grupp för dig som är anhörig. Träffa andra anhöriga i liknande situation.

Träffas: Måndagar kl. 14–15.30 datumen 11 februari, 18 februari, 25 februari och 4 mars

Plats: Kaggeledshuset, Kaggeledsgatan 36. Hållplats Kaggeledstorget, spårvagn nummer 1 och 5 mot Östra sjukhuset. Flexlinjen mötesplats 547

Anmäl dig till Ewa Lundin, 031-365 63 36, ewa.lundin@orgryteharlanda.goteborg.se eller Annika Jaldenius, 031-365 51 49, annika.jaldenius@orgryteharlanda.goteborg.se

Varmt bad i hydroterapibassäng

Bada i hydroterapibassängen Lagunen där vattnet är tempererat till 34 härliga grader. Bassängen är bokningsbar varje vardag under dagtid. Badning sker under eget ansvar. Det går bra att ta med sig en vän.

Plats: Bagaregårdens äldreboende, entréplan, Landerigatan 17. Hållplats Strömmensbergsstigen, buss 62. Flexlinjen mötesplats 610.

Ring Lena, aktivitetssamordnare, för att boka tid eller få mer information, 031-365 66 42.

Föräldrautbildning ”Steg-ett-ut”

För föräldrar till ungdomar eller unga vuxna, 16–25 år, som har en funktionsnedsättning och är på väg att ta steget ut i vuxenlivet. Vid fem tillfällen får ni ta del av olika myndigheters information, bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten.

Träffas: Torsdagar kl. 17.30–20.00 datumen 7 mars, 14 mars, 21 mars, 28 mars och 4 april

Plats: Kaggeledshuset, Kaggeledsgatan 36. Hållplats Kaggeledstorget, spårvagn 1 och 5. Flexlinjen mötesplats 547.

Anmäl dig till Lena-Karin Dalenius, 031-366 63 86.

Övrig verksamhet och andra aktörer

Hälsoteket i Örgryte-Härlanda. Hälsoteket erbjuder en mängd aktiviteter året om så som gympa, qi gong och samtal med sjukgymnast, för dig som fått fysisk aktivitet på recept (FaR). De flesta aktiviteterna är kostnadsfria. Du kan komma som du är och behöver inte föranmäla dig. Läs mer på Hälsotekets hemsida.

Frivilligcentraler. Mötesplats för människor och bland annat för föreningar och ideellt arbete. I stadsdelen finnas Frivilligcentralen MiK-knuten och Frivilligcentralen Pärlan

Träffpunkter​. Det finns fyra träffpunkter med ett brett utbud av aktiviteter för seniorer: Kaggeled, Björkekärr, Lunden och Ekparken. Det finns även gratis seniorgym och praktisk hemservice/fixare.

Social Resurs​. Inom Social Resursförvaltning finns anhöriggrupper för dig som är anhörig till någon med missbruk och beroende. Kontakt: Göteborgs Stads växel, 031-365 00 00

Lots för barn och vuxna med funktionsnedsättning. Erbjuder anpassad information och vägledning om samhällets stöd.

Lägerverksamhet​. Den som är ensamstående i åldern 65 år och uppåt och även du som vårdar, hjälper eller stöttar närstående kan ha stor glädje av några dagar på en lägergård. Här får du chansen att träffa nya vänner och njuta av god hemlagad mat. Vi håller till på våra gårdar Stora Färgen i Alingsås och Tyringegården i Hindås. Läs mer på hemsidan.

Svenska kyrkan​. I Svenska kyrkan i Björkekärr, Härlanda, S:t Pauli och Örgryte finns sorgegrupper och samtal. Diakoner leder enskilda samtal, dialog- och gemenskapsgrupper och samtalsgrupper om sorg och saknad för dig som förlorat någon.

Anhörigföreningen Göteborg​. Anhörigföreningen Göteborg utgår från din situation som anhörig och hälsar dig välkommen som medlem. Medlemsmöten sker en gång i månaden.

Anhörigas Riksförbund. Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon och bemannas av anhöriga med stor erfarenhet. Kontakt: Anhöriglinjen, 0200-239 500

Öppna föreläsningar för anhöriga​. När alla stadens stadsdelar kommit ut med programmet för höst och vinter/vår, görs en sammanställning av samtliga föreläsningar för anhöriga. Dessa är öppna för alla som hjälper, stödjer eller vårdar en närstående.

Få programmet hemskickat

Anhörigprogrammet kommer ut två gånger om året. Hör gärna av dig till någon av våra anhörigkonsulenter om du vill ha programmet eller annan information hemskickat, eller om du vill avsluta utskick. Du är också välkommen att höra av dig med förslag på särskilda aktiviteter eller föreläsningar.

Här finns programmet i en PDF om du kan spara ner eller skriva ut.