Samlad information om coronaviruset

Senast uppdaterad: 14 september 2020 klockan 12:07 | Publicerad: 23 mars 2020 klockan 08:26

Här hittar du information om hur Göteborgs Stads verksamheter påverkas.

Göteborgs Stads information med anledning av covid-19

Fira i närområdet och håll avstånd

Allmänna rekommendationer från Västra Götalandsregionens Smittskydd är att inte samlas i stora grupper och att hålla några meters avstånd mellan grupper.

Publicerad 24 april 2020

Helger + sol och värme = uteliv. Fira förnuftigt. Håll avstånd. Njut av din närmiljö.

Många helgdagar med sol och värme är i antågande och redan nu är ovanligt många ute och njuter av Göteborgs olika utemiljöer.

Av omsorg om varandra, för allas säkerhet och solidaritet med riskgrupper, glöm inte att alltid hålla avstånd oavsett om du promenerar, tränar, har picknick eller slår dig ner för att vila. Behöver du hosta eller nysa, gör det i armvecket. Vi har alla ett ansvar att minska risken för smittspridning.

Små grupper, stora avstånd

Allmänna rekommendationer från Västra Götalandsregionens Smittskydd är att inte samlas i stora grupper och att hålla några meters avstånd mellan grupper. Rekommendationen gäller dagtid såväl som kvällstid och inte bara i parker och naturområden utan överallt, inomhus såväl som utomhus.

Organiserade aktiviteter på allmänna platser under kommande helger som har bedömts locka folksamlingar är inställda, till exempel Valborgsfirandet i Slottsskogen och Trädgårdsföreningen.

Njut av utemiljöer i ditt närområde

Du som inte bor i centrum, gå gärna ut i parker och naturområden och andra utemiljöer nära dig, istället för att besöka de centrala parkerna, så hjälps vi åt att undvika folksamlingar. Genom att välja närmiljön, dit du kan gå eller cykla, blir det också lättare att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation att undvika kollektivtrafik i rusningstid.

Tips på områden att besöka hittar du i Vårt Göteborg där stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren ger exempel parker och naturområden runtom i staden.

Från och med första veckan i maj kommer fler tips att publiceras löpande på goteborg.se om olika platser i staden. Detta för att få fler att upptäcka alla fantastiska områden, som inte är lika kända och välbesökta, till exempel Slottsskogen, Kungsparken och Trädgårdsföreningen. Dessutom finns kort information om alla parker och naturområden på goteborg.se/parker och goteborg.se/naturomraden.

Ta med ditt skräp

Tänk på att ta med ditt skräp om soptunnan är full eller om det saknas soptunna där du är. I naturområdena finns det oftast inte papperskorgar och städningen av badplatserna under sommarsäsongen är inte helt igång ännu. Om vi hjälps åt kan vi hålla våra gröna oaser rena och trivsamma. Det är också enligt 15 kapitlet, paragraf 26 miljöbalken förbjudet att skräpa ner.

Avgörande att alla tar ansvar

Göteborgs Stad följer aktivt händelseutvecklingen och myndigheternas rekommendationer för att ha beredskap för att förstärka insatserna vid behov. Att var och en tar ansvar är emellertid avgörande för att bromsa smittspridningen och förhindra att Sverige tvingas ta till lika drastiska åtgärder som i andra länder runt om i världen.


${loading}