Sara - en ädelsten som lyser starkare varje dag

Fotograf:

Publicerad 23 april 2020

Sara som är 14 år och går i årskurs åtta på Bergsjöskolan berättar att hon skolkade mycket. Hon var mest i skolans korridorer och bråkade. - Det är svårt att tro eftersom den Sara jag ser nu, är en tjej med framtidstro och drömmar. En tjej med ett tydligt mål i livet. Hon har en dröm och jag tror på hennes dröm, säger hennes lärare Mimma Tadzic.

Mimma arbetar som lärare på Bergsjöskolans särskola. Eleverna har olika kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar. Vissa har även neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vardagen hos var och en var tidigare fylld med oro, konflikter och stress.

Mimma berättar att hon försöker att hitta ”den rätta lösningen” utifrån varje enskild elevs behov.

- Det viktigaste i mitt arbete är att ge eleverna sätt att själva hitta en bra grund för sitt lärande. Jag gör det genom att coacha. Jag får en roll som en vuxen man kan lita på och en vuxen som gör skillnad för eleven. Alla kan men alla har olika sätt att uppnå målen.

Vändningen för Sara

- Jag var jättestökig förut men så bestämde jag mig för att börja komma på lektionerna och lugna ner mig och sluta bråka.

Nu praktiserar Sara på ICA och hennes dröm är att bli frisör. Hon gillar matte och är väldigt duktig i samhällskunskap. Hennes lärare säger att hon är duktig på att resonera kring viktiga samhällsfrågor.

- Sara har högre närvaro på skolan än tidigare och har börjat äta i Bamba vilket aldrig hände innan. Hon har börjat gå i en vanlig grundskoleklass i fler ämnen.  Det har gett henne bättre självförtroende. Jag ser henne som en ädelsten som bara lyser starkare för varje dag.

Här kan du läsa mer om Bergsjöskolan.