Till innehåll

Invigning av Fixoteket i Hammarkullen

Fotograf:

Publicerad 16 mars 2018

På tisdag 20 mars är det dags för invigning av Fixoteket i Hammarkullen. Förra året smygöppnades det första Fixoteket i Rannebergen och i år utökar Angered med en till.

Fixoteket är en bemannad lokal där invånarna har möjlighet att låna, byta, laga och bygga prylar. I anslutning till lokalen finns en miniåtervinningscentral där man också kan lämna in mindre mängder grovavfall och farligt avfall, utan att behöva ha bil. Lokalen ligger i anslutning till det nyinvigda Aktivitetshuset på Bredfjällsgatan i Hammarkullen.

Från skräp till resurs

Fixoteket i Hammarkullen drivs av Kretslopp och vatten i samarbete med stadsdelsförvaltningen Angered, Bostadsbolaget, Hyresgästföreningen och Chalmers. Syftet är att minska avfallet och nedskräpningen samt underlätta för invånarna att konsumera hållbart.

- För oss i stadsdelsförvaltningen Angered började resan mot Fixoteken bland annat genom arbetet vi gjorde för att minska nedskräpningen. Nedskräpning är ett stort miljöproblem som bidrar till att plast och kemikalier läcker ut i naturen där de gör skada, men det är också en av de orsaker som toppar listan i våra trygghetsundersökningar, säger Sara Nyström, utvecklingsledare Miljö.

En analys av problemet gjorde att man i stadsdelsförvaltningen Angered ville arbeta med två åtgärder. Det första är att se till att det finns en plats där invånarna kan göra sig av med sitt avfall, även för de som inte har bil. Det andra handlar om att förändra invånarnas syn på skräp och få dem att se det som resurs istället.

- Man kan med enkla medel förlänga livet på många av sina ägodelar, och samtidigt göra sin ekonomi och miljön en stor tjänst genom att inte behöva använda nya resurser, säger Sara Nyström.

Välkommen på invigning!

På tisdag 20 mars kl. 16-19 är alla varmt välkomna på invigning och från och med 27 mars kommer Fixoteket att hålla öppet några dagar i veckan.

Information om öppettider kommer att publiceras här.

    ${loading}