Kålltorpsskolans och Parkskolans elever vinner 2019 års matsvinnstävling

Fotograf:

Publicerad 3 februari 2020

Sedan 2013 har de kommunala skolorna i Örgryte-Härlanda årligen tävlat om vilken skola som slänger minst mat. Nu är 2019 års vinnande skola korad, nämligen Kålltorpsskolans kök, som serverar både elever på Kålltorpsskolan samt Parksskolan. Vad var det då som gjorde Kålltorpsskolan till årets matsvinnsvinnare? Vi frågar Helen, köksmästare på Kålltorpsskolan!

Intervju med Helen Augustsson, köksmästare på Kålltorpsskolan!

Hej Helen, vad har ni på Kålltorpsskolan gjort för att minska matsvinnet?

- Tillsammans med skolans matråd och rektor beslutade vi i början av året att ta bort svinnhinken som eleverna lämnar överbliven mat i. För som en elev så enkelt uttryckte det ”Om vi inte har en hink att slänga i så kan vi inte slänga något mat.”. Så istället för att ha hinken framme har vi ställt in den hos oss i köket, och de elever som har kvar mat på tallriken får be oss i köket att slänga det. Det blir då inte lika anonymt att slänga, och eleven kanske tänker över innan den tar massor av mat.

Vad tycker eleverna om att hinken är borta?

- Jag tror inte det var någon vidare chock. Vi pratar ofta med eleverna om att börja med en mindre portion för att sedan ta mer om de vill. De får självklart äta hur mycket de vill, men då kan de ta om flera gånger om de vill ha mer. För att påverka hur vi mycket svinn vi har så måste vi påverka både handling och attityd!

Hur gör ni i köket om ni får över mat från dagens lunch?

- Förutom att eleverna hjälper till genom att ta mindre portioner så är vi i köket även uppmärksamma på hur vi kan använda rester till nästa dags lunch. När vi planerar och tillagar maten försöker vi tänka på hur vi kan utnyttja råvarorna och rester från tidigare måltid på bästa sätt. Rester från dagens sopplunch kan enkelt bli morgondagens pastagratäng. Och om vi har rester med potatismos så bakar vi ett bröd till mellanmål, med potatismos som gör det extra saftigt och matigt. Bara fantasin sätter gränser!

Hur ska ni fira att ni vunnit 2019 års matsvinnstävling?

- Den 6 februari ska vi ha en prisceremoni med hela skolan där rektor tar emot vandringspokalen i svinntävlingen. Till lunchen bjuder vi på tacobuffé, något som skolans matråd har önskat som pris.

Fakta om matsvinnet

Beräknat i antal gram tallrikssvinn per elev och lunch.

  2011 2019
Kålltorpsskolan 19,29 gram 10,24 gram
Örgryte-Härlanda (kommunala skolor) 34 gram 19,29 gram
Sveriges kommunala skolor (median) - 20 gram

Allmänt om matsvinn

  • Köken i Göteborgs Stad tillagar varje år runt 20 miljoner portioner mat
  • 2016 gick 3,6 miljoner portioner årligen bort i svinn, vilket motsvarar 1200 ton i koldioxidutsläpp.
  • I slutet av 2018 genomförde Göteborgs Stad mätningar som visade att svinnet i kök och servering har halverats från 1,8 till 0,9 miljoner portioner per år, vilket motsvarar 300 ton mat och 480 ton i koldioxidutsläpp per år.