Nu kan göteborgarna följa badtemperaturen vid Göteborgs badplatser varje dag – året om

Fotograf: Lo Birgersson

Publicerad 9 juni 2021

Vilken badplats har varmast vatten? Vad är den aktuella badtemperaturen just nu? Hur ser det ut i vinter? Nu kan du följa badtemperaturen vid Göteborgs 24 badplatser direkt i Badplatsappen och via badplatsappen.se - hela året.

– Badtemperatur är en uppskattad service som efterfrågas allt mer i takt med att fler vinterbadar. Hittills har vi gjort mätningar av vattentemperaturer manuellt och bara under sommaren. Genom att digitalisera mätningen kan vi ge den service som efterfrågas, säger Jim Olsson, utvecklingsledare systemförvaltning på park- och naturförvaltningen.

Sedan 7 juni är den digitala mätningen av vattentemperatur vid Göteborgs badplatser möjlig att ta del av i Badplatsappen och via badplatsappen.se. Sex bojar med batteridrivna sensorer har placerats ut i vattnet vid fem sjöar och ett havsbad för automatisk avläsning av vattentemperatur. Vid resterande havsbad testar kommunen att mäta vattentemperatur med hjälp av satellitdata från Copernicus. Stickprover med manuell mätning görs kontinuerligt under sommaren för att säkerställa kvalitén på temperaturerna.  

– Det finns en hög efterfrågan från allmänheten att vattentemperaturen mäts kontinuerligt och på ett korrekt sätt. Detta uppnår vi genom att automatisera mätningen och vi eliminerar samtidigt en arbetsuppgift som frigör lite tid för badplatspersonalen, berättar Jim.

Digital mätning av badtemperatur görs som ett delprojekt i Hållbara Smarta Parker* med syftet att testa ny teknik för en hållbar skötsel. I samarbete med förvaltningen Intraservice pågår också ett arbete för att etablera en digital plattform genom vilken sensordatan ska tillgängliggöras som öppna data för andra aktörer som vill använda informationen för egna tjänster eller forskning. I filmen nedan kan du följa med Jim och Noel Alldritt, lösningsarkitekt på Göteborgs Stads Intraservice, när de tidigare under våren testar sensorerna och berättar mer om projektet och stadens digitaliseringssatsning.

Oavsett om du är en badkruka som väntar på varmare tider eller en som badar i havet året runt, hittar du badtemperaturer i Badplatsappen* och via badplatsappen.se.

– Det känns jätteroligt att kunna erbjuda den här servicen till både göteborgare och turister, säger Jim.

Badplatser med sensorer

  • Fiskebäcksbadet
  • Bergsjöbadet
  • Härlanda tjärn
  • Delsjöbadet
  • Stora Mölnesjön
  • Surtesjön

*Hållbara smarta parker

Hållbara Smarta Parker är en testbädd som initierades 2018 i ett samarbete mellan Johanneberg Science Park, Göteborgs Stad och Husqvarna. Projekten som genomförs 2020–2023 finansieras med 5 miljoner av Vinnova i utlysningen Testbäddar för samhällets utmaningar. Medverkande partners (Park- och naturförvaltningenGöteborgs Stads Leasing ABJohanneberg Science ParkSveriges lantbruksuniversitet) bidrar här med ytterligare 5 miljoner.

Läs mer om Hållbara Smarta Parker.

*Badplatsappen

Badplatsappen lanserades 2014 och ger, förutom aktuell badvattentemperatur hela året, dig även möjlighet att filtrera på vilken typ av bad eller service du söker, hitta närmaste resväg till badet, göra felanmälan och spara ditt favoritbad.