Lillebyskolans skolkök uppmärksammas för att vara klimatsmarta

Publicerad 1 november 2021

Lillebyskolans skolkök är nominerat till årets klimatkök i White Guide Junior. Skälet är deras arbete med fokus på matens påverkan på miljön och deras arbete för att minska svinnet. Tävlingen avgörs den 3 november.

Det är roligt att få delta med vår kunskap inom just området klimatkök. Vi gör väldigt medvetna val och väljer ut vad som är mest hållbart. Vi tänker långsiktighet, säger Susann Forsberg köksmästare på Lillebyskolan.

Måltidspersonalen på Lillebyskolan har länge arbetat för att maten i skolan ska påverka miljön så lite som möjligt. De anpassar matsedeln för att kunna ta vara på all mat som tillagas och minska svinnet. Den mesta av maten som lagas i skolköket är dessutom klimatsmart och Susann och hennes kollegor strävar alltid att få det bättre och bättre.

–Salladsbordet är 100 procent ekologiskt. Vi har även minskat köttkonsumtionen i största allmänhet men när vi använder kött så är det bara ekologiskt kött vi använder. Även när vi köper in matvaror gör vi aktiva val och köper in bara miljövänliga, godkända och ekologiska varor, säger Susann Forsberg.

Viktigt att nå ut till elever och pedagoger

Att ha en bra relation och öppen dialog med eleverna är viktigt. Måltidspersonalen uppmuntrar eleverna att hela tiden våga prova nya rätter och grönsaker. Före pandemin brukade Susann Forsberg vara ute i klasserna och berätta för eleverna om klimatsmart och hälsosamt mat. Det är någonting som hon ska starta upp igen.

— Vi pratar mycket med eleverna om maten, hur djur behandlas på ett bra sätt och om skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk. Det är viktigt att eleverna får veta hur råvarorna odlas, hanteras och tillagas, säger Susann och fortsätter:

— Öppen dialog gäller även med pedagogerna. Vi pratar mycket med pedagogerna och de visar intresse över vårt arbete. Det gäller att vara synlig och hela tiden informera om varför vi gör på ett visst sätt.

Tävlingen avgörs 3 november

För sitt arbete i skolköket har måltidspersonalen flera gånger blivit nominerade till priser i tävlingen White Guide Junior. I år är de nominerade i kategorin ”Årets klimatkök”. Tävlingen avgörs den 3 november i Helsingborg.