Samlad information om coronaviruset

Senast uppdaterad: 14 september 2020 klockan 12:07 | Publicerad: 23 mars 2020 klockan 08:26

Här hittar du information om hur Göteborgs Stads verksamheter påverkas.

Göteborgs Stads information med anledning av covid-19

Coronaviruset: Om simhallar, motionscentrum, sporthallar och ishallar

Publicerad 14 augusti 2020

Idrotts- och föreningsförvaltningens friskvårdsanläggningar - simhallar, motionscentrum, sporthallar och ishallar - håller öppet. Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren just nu.

Öppettider

Är simhallar, motionscentrum, sporthallar och ishallar öppna?

Idrotts- och föreningsförvaltningens simhallar, motionscentrum, sporthallar och ishallar (de som ej stängt för säsongen) har öppet. Undantaget Tuvevallens motionscentrum som är stängt till och med 31 oktober.  Lundbybadet är öppet till och med 28 augusti. Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller inte ordinarie verksamhet i simhallar, ishallar, sporthallar och liknande.

Vid arrangemang i våra lokaler tillåter vi inte allmänna sammankomster och tillställningar med fler än 50 personer.

Kan anläggningarna behöva stänga?

Idrotts- och föreningsförvaltningen kan behöva stänga anläggningar på grund av personalbrist. Detta kan tyvärr ske med kort varsel.

När förvaltningen tar beslut om vilken/vilka anläggningar som ska stängas prioriterar vi att hålla öppet anläggningar som ligger i socioekonomiskt utsatta områden.

Du hittar information om anläggningen är öppen på anläggningens webbsida.

Träningskort

Kan jag frysa mitt träningskort?

Du som har ett träningskort på någon av Idrott & förenings anläggningar kan välja att frysa (pausa) ditt kort. Just nu kan du frysa ditt kort gratis fram till och med 31 oktober (gäller både års- och tremånaderskort). Om du tidigare fryst ditt kort till och med 31 augusti (på grund av covid-19) kommer din frysning automatiskt att förlängas till 31 oktober. Du som har registrerat din e-postadress får ett meddelande om att din frysning är förlängd. Du som har träningskort ansvarar för att säkerställa att du fått en frysningsbekräftelse för kommande period.    

Vad händer när mitt träningskort blir fryst?

Om du betalar ditt träningskort med autogiro innebär det att din månatliga betalning pausas med samma antal dagar som du valt att frysa ditt kort.

Om du betalat hela kostnaden direkt vid kortköpet innebär det att giltighetstiden på ditt träningskort förlängs med samma antal dagar som du valt att frysa ditt kort.

Om jag fryser mitt kort, när slutar autogirobetalningen att dras från mitt konto?

När du fryser ditt träningskort pausas din månatliga betalning. Fryser du ditt träningskort senast den 16:e dagen i månaden dras ingen månadskostnad från ditt konto från och med denna månad. Fryser du ditt träningskort den 17:e dagen i månaden eller senare kommer din månadskostnad att dras den här månaden, men inte följande månad. 

På vissa anläggningar har öppettiderna begränsats på grund av personalbrist. Får jag som har dagkort träna på andra tider?

Ja det får du fram till och med 31 oktober är dagkort giltiga alla öppettider.

Gruppträning

Kan gruppträningspass ställas in?

Ja, vi ställer in gruppträningspass vid personalbrist eller om färre än tre personer är anmälda två timmar innan passet ska börja. Vid inställda pass får du meddelande om detta via sms, senast två timmar innan passets starttid.

Hur många deltagare tillåts på gruppträningspass inne?

Vi har en tillfällig maxgräns på 15 deltagare på våra inomhuspass för att du som deltar ska kunna hålla avstånd till dina träningskompisar.

Har ni några träningspass utomhus?

Ja. Idrott & förenings anläggningar håller gruppträningspass utomhus. Passen är gratis för alla och du behöver inte boka. Läs mer på respektive anläggningens webbsida eller på goteborg.se/aktiveradig.

Du kan också träna gratis med instruktör på fyra av stadens utegym. Läs mer på goteborg.se/aktiveradig.

I Göteborg finns massor av andra möjligheter att röra på sig utomhus. Läs mer om Utomhusmotion på goteborg.se.

Är det någon begränsning på hur många som får delta på utomhusaktiviteterna?

Vi har en maxgräns på 50 personer på gruppträningspassen och instruktioner vid utegymmen.  

Gäller ordinarie avbokningsregler?

Ja. Om du inte kan komma på ett gruppträningspass måste du avboka dig senast två timmar innan passet börjar.

Kan jag byta om och duscha på anläggningen?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man om möjligt byter om och duschar hemma. Detta gäller dock inte om du ska basta eftersom det är viktigt att du är ren innan du kliver in i bastun.

Gym

Gör ni något för att minska smittspridningen i gym?

Vi har förstärkta städrutiner i gymmet. Vi uppmanar också dig som tränar att vara extra noga med att torka av maskiner och redskap i gymmet.

Kan jag byta om och duscha på anläggningen?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man om möjligt byter om och duschar hemma. Detta gäller dock inte om du ska basta eftersom det är viktigt att du är ren innan du kliver in i bastun.

Kan jag fortfarande få stöd av instruktör i gymmet?

Självklart har vi personal på plats i gymmet som du alltid kan vända dig till. Däremot har vi slutat erbjuda (från 16 april) gyminstruktion och träning för unga i gymmet utan medföljande vuxen. Detta för att undvika närkontakt mellan instruktörer och besökare.

Simhall

Är det större risk för att bli smittad i en simhallsmiljö?

Nej, enligt Socialstyrelsen gäller detta vid bassängbad:

“Virus kan inte föröka sig i bassängvatten. De kan endast föröka sig i celler t.ex. i människor eller djur. Infektionsförmågan avtar snabbt i bassängbadvatten genom att virus dör av desinfektionsmedel eller späds ut. Virus smittar huvudsakligen direkt från person till person i samband med bassängbad. Därför är bassängbad inte mer förknippade med virussmitta än andra miljöer där många människor vistas. Virus ingår inte heller i en rutinmässig kontroll. Det kan möjligtvis bli aktuellt i speciella fall, t.ex. för att spåra en smittkälla.“

Kan jag byta om och duscha på anläggningen?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man om möjligt byter om och duschar hemma. Detta gäller dock inte dig som badar eller bastar eftersom det är viktigt att du är ren innan du kliver i bassängen eller in i bastun.

Ishall

Gäller förbudet om allmänna sammankomster allmänhetens skridskoåkning?

Nej. Förbudet mot allmänna sammankomster eller offentliga tillställning med fler än 50 personer gäller inte ordinarie verksamhet i ishallar, simhallar, bibliotek, kulturhus och liknande. Det innebär att allmänhetens skridskoåkning genomförs som vanligt.

Alla besökare har dock ett personligt ansvar att hålla avstånd till varandra.

Sporthall

Kan föreningar och privatpersoner boka tid i stadens sporthallar?

Ja, det går att boka och ha aktiviteter i de lokaler som idrotts- och föreningsförvaltningen hyr ut, men vi tillåter inte allmänna sammankomster med fler än 50 personer. 

Regeringens förbud mot sammankomster för fler än 50 personer gäller inte föreningars aktiviteter riktade enbart till dess medlemmar, exempelvis träningar.

Dock bör alla som ordnar aktiviteter följa Folkhälsomyndighetens riskbedömning och de punkter som anges kring idrott i Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, exempelvis om att man bör undvika närkontakt vid idrottsaktiviteter och byta om och duscha hemma om möjligt.

Allmänt

Hur kan jag som besökare bidra till att minska smittspridningen?

  • Stanna hemma om du är sjuk eller har symtom som snuva, hosta eller feber.
  • Håll avstånd till andra när du tränar och byter om.
  • Kan du byta om hemma så gör det. Kom ihåg att duscha innan du ska simma eller basta.
  • Tvätta händerna ofta med varmt vatten och tvål.
  • Hosta/nys i armvecket.
  • Undvik sociala kontakter om du är 70 år eller äldre.

Är personer över 70 år välkomna till våra anläggningar?

Vi förbjuder inte personer över 70 år att komma till oss, men vi rekommenderar denna grupp att följa Folkhälsomyndighetens råd. Denna åldersgrupp bör låta bli att vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Det finns inget som hindrar att man går ut och promenerar.

Minska smittspridningen och håll dig informerad

Göteborgs Stads information gällande corona.

${loading}