På väg till havet? Ta med dig badskorna!

Fotograf: Park- och naturförvaltningen

Publicerad 16 juli 2021

De senaste 10 åren har det invasiva stillahavsostronet, eller det japanska jätteostronet som det också kallas, blivit allt vanligare längs västkusten till följd av höga vattentemperaturer i havet. Ostronen är vassa som glas och du kan skära dig ordentligt om du trampar på dem.

— I Göteborg får vi in cirka fem anmälningar om året från badbesökare som skurit sig. Vanligtvis rör det sig om havstulpaner. Det japanska jätteostronet är som tur är inte lika vanlig i Göteborgsområdet i dagsläget, säger Mikaela Löfgren, naturförvaltare på park- och naturförvaltningen.

Inför årets badsäsong har samtliga stegar och ramper högtryckstvättats för att bli skinande rena och fria från alger och havstulpaner. Ett jobb som fortsätter under hela sommaren. Havstulpaner är dock vanligt förekommande både på berghällar och på stenar under vattenytan. Det japanska jätteostronet trivs bäst i vikar eller sund med sand- eller skalbottnar och vistas främst längs vattenlinjen upp till en halvmeters djup, men de kan även finnas på djupare vatten.

Vi kommer alltid behöva samsas om havet med havstulpaner, ostron och andra djur. Havet är deras hem. Det bästa du kan göra för att minska risken för skador är att lära dig mer om livet under vattnet och ta med dig ett par sköna badskor, säger Mikaela.

Om japanska jätteostron

Det var sommaren 2007 som de japanska jätteostronen började märkas i stora mängder längs Bohuskusten och delar av Hallandskusten. Arten är invasiv vilket bland annat betyder att de riskerar konkurrera med inhemska arter som blåmusslan. Anledningen till att ostronen numera klarar att reproducera sig i våra hav är att vattnet blivit varmare. I Sverige är den idag etablerad hela vägen från Varberg och upp till norska gränsen, och allra flest finns runt Tjörn och Orust.