Många verksamheter håller fortsatt stängt för att minska spridningen av Covid-19

Senast uppdaterad: 24 november 2020 klockan 15:48 | Publicerad: 23 mars 2020 klockan 08:26

Stadsbiblioteket, museer och kulturhus, simhallar, träffpunkter för äldre och öppen förskoleverksamhet till exempel, har tillfälligt stängt. Ta reda på vad som gäller innan du besöker oss.

Göteborgs Stads information med anledning av covid-19

Familjer på rätt kurs

Fotograf: Lo Birgersson

Publicerad 29 november 2019

– Om man skaffar hund finns det hur många kurser som helst, men när man skaffar barn, då ska man bara kunna det, säger Bodil Carlsen, en av föräldrarna på kvällens ABC-kurs.

Fyra små killar leker runt bland klossar på öppna förskolan på familjecentralen i Sandarna den här kvällen. Förskolan är stängd, men familjecentralen har ordnat barnpassning för ABC-kursens deltagare. Kursen är en del i det familjecentrerade arbetet, där man tar hand om barnen genom att stödja nätverken runt dem.

Lite längre in i lokalen hörs de vuxnas röster. Kursledarna dramatiserar en knepig situation med barn som inte vill. Sedan visar de på möjliga lösningar och öppnar för diskussion. 

Märker redan skillnad

Vid fikapausen lite senare berättar Ola Hamberg att det har varit en tuff period hemma med den yngre dotterns trotsålder. 

– Vi behövde hitta något sätt, några nycklar, för att få en lugnare tillvaro. 

Ola säger att de redan efter fyra kurstillfällen har märkt skillnad. 

– Mycket har handlat om att förebygga konflikter och välja strider.

Jämte tips och knep ska kursen också vara en tillitsfull miljö där föräldrar kan prata med varandra och dela erfarenheter. Det tycker Ola är viktigt, särskilt när mycket av utbytet annars sker via sociala medier.

– Det är ju inte precis konflikter med barnen man ser i de flödena, säger han.

Han berättar att han har fått reaktioner på jobbet när han berättat att han går ABC-kursen. 

– Oj, har ni såna problem, har de sagt.

Peter Urbanowicz, som har två barn på fyra och sex år, säger att han tycker att det är mer av ett friskhetstecken att man tar sig till kursen; att man tar hjälp. Han får medhåll av de andra.

– Man måste våga berätta om det negativa, säger Peter. 

Viktigt att gå tillsammans

Bodil Carlsen beskriver en jobbig vår hemma, med en fyraåring som precis blivit storasyster. Hon tycker att något av det bästa med kursen har varit att hon och hennes partner har fått gemensamma referensramar och att de har kunnat diskutera igenom saker ordentligt.

– Vi har kunnat hitta gemensamma strategier och sedan hålla ut i dem. 

Linda Svensson tycker också det har varit väldigt värdefullt att gå tillsammans.

– Det har gett oss en tredje väg att relatera till, inte bara vad den ena tycker och vad den andra tycker. 

Ola har upplevt att det i många andra sammanhang ofta är väldigt mycket fokus på mamman. 

– Här är det fokus på båda, som ett team som ska fungera. Det är bra. 

Kiiah Jansson håller med och säger att barnpassningen har varit avgörande.

– Vi hade inte kunnat gå annars. Och vi behövde verkligen teama ihop oss.

"Bara gå!!

De andra runt bordet nickar. Så samlar de ihop sina muggar och avslutar fikastunden. Det är fortfarande en stund kvar av kursens sista tillfälle. Några fler nycklar att dela ut och fler erfarenheter att utbyta.

Och det är tydligt att föräldrarna på plats den här kvällen tycker att det har varit bra. Bodil tvekar inte att uppmana andra föräldrar att anmäla sig. 

– Det här är en fantastisk möjlighet – och det är gratis. Bara gå!


Fakta ABC-kurser

Familjecentralernas ABC-kurser
  • är till för dig som vill utvecklas i ditt föräldraskap
  • riktar sig till dig med barn 3–12 år (I Majorna-Linné 3–6 år)
  • består av fyra träffar à 2,5 timme
  • leds av utbildade gruppledare
  • är helt gratis

Under träffarna ges möjlighet att diskutera föräldraskap med andra föräldrar. Innehållet handlar bland annat om hur föräldrar kan främja sitt barns självkänsla, hur man kan arbeta för att stärka relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas. Information och diskussion varvas med övningar och filmer.

Här kan du läsa mer om ABC-träffarna www.allabarnicentrum.se/abc-traeffar/

Här kan du läsa mer om föräldrastöd i Göteborgs Stad www.goteborg.se/foraldrastod 


Familjecentraler — samling för barnens skull

En familjecentral är en mötesplats för dig som har eller väntar barn. Det är en plats där du kan träffa andra föräldrar och utbyta erfarenheter samtidigt som barnen kan leka och utvecklas. Du kan vända dig hit med frågor och funderingar – vi guidar dig rätt.

Familjecentralerna har ett familjecentrerat arbetssätt. Det innebär att olika professioner arbetar tillsammans för att stärka hela familjen genom stöd till vuxna i barnens närhet.

I Centrum och Majorna-Linné finns två familjecentraler med barnavårdscentral, öppen förskola och socialtjänst under ett och samma tak. Centralerna har också ett tätt samarbete med barnmorskemottagningar. Familjecentralerna ordnar flera aktiviteter som du kan ta del av. 

Aktiviteter på Draken

Du kan vara med på föräldrautbildningar, HLR-kurser, läsecirkel med bibliotekarie, teater, temaföreläsningar om mat, tandvård, preventivmedel, informationsträffar om barnhälsovården för gravida och mycket annat.

Läs mer om öppettider och aktiviteter på goteborg.se/familjecentralendraken

Aktiviteter på Sandarna

Du kan vara med på föräldrautbildningar, tematräffar och babymassage. Under tematräffarna pratar vi bland annat om att börja/söka förskola, att få/ha syskon, kroppen efter graviditet och mycket annat.

Läs mer om öppettider och aktiviteter på goteborg.se/familjecentralensandarna

${loading}