Samlad information om coronaviruset

Senast uppdaterad: 25 juni 2020 klockan 14:07 | Publicerad: 23 mars 2020 klockan 08:26

Här hittar du information om hur Göteborgs Stads verksamheter påverkas.

Göteborgs Stads information med anledning av covid-19

Kultur till kvarteret – satsning på liveframträdanden för äldre

Endless pressfoto

Publicerad 14 maj 2020

I vår och sommar kan äldre personer i nära 50 olika bostadsområden i Göteborg ta del av livemusik från sitt fönster eller balkong. Imorgon startar ”Kultur till kvarteret”, en satsning från Göteborgs Stad för att sprida gemenskap och minska ensamhet.

Göteborgs Stad startar nu satsningen “Kultur till kvarteret” där frivilliga artisterlivar upp bostadsområden runt om i Göteborg med olika spelningar på gårdar där många äldre bor, främst trygghetsboenden.

Vi vill öka äldre personers möjligheter att delta i kulturlivet och minska känslan av ensamhet och isolering. När det rådande läget inte tillåter att de kommer till kulturen, får kulturen komma till dem, säger Sofia Tillman, projektledare på Göteborgs Stad.

Bakom satsningen står just nu Göteborgs Stads stadsdelar, de kommunala bostadsföretagen Bostadsbolaget, Poseidon, Familjebostäder och Gårdstensbostäder samt kulturförvaltningen, fler aktörer kan tillkomma.Tanken är att äldre personer som nu har starkt begränsade möjligheter att delta i kulturlivet ska få möjlighet att få kulturupplevelser på sin bostadsgård, som de i första hand kan ta del av via balkong eller fönster.

50 spelplatser till 70+

Just nu finns närmare 50 spelplatserpå olika bostadsgårdar runt om i Göteborg. De flesta spelplatserna ligger i anslutning till trygghetsbostäder för de som är 70 år och äldre. Så kallade trygghetsvärdar som jobbar för bostadsföretagen sprider information om spelningarna till hyresgästerna.

— Håll utkik på anslagstavlor i trapphuset eller kontakta din trygghetsvärd för att få veta när det är en spelning på din gård, säger Sofia Tillman.

Spelningarna börjar den här veckan med frivilliga artister som förmedlats via Röda Korset och fortsätter under hela sommaren. Studenter från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet kommer bland annat spela visor och jazz. Kultursommarjobbarna kommer även bidra med spelningar under juli.

— Vi hoppas även samarbeta med Göteborgsoperan och Göteborgssymfonikerna. Det fylls på med nya artister hela tiden och är du artist och vill vara med är det bara att höra av sig, säger Sofia Tillman.

Första spelningarna i maj

På fredag spelar det frivilliga bandet Endless på trygghetsboendet Majviken i Majorna. Fler spelningar följer. Den 26 - 27 maj kommer en jazzparad med Bohuslän Big Band att ”poppa upp” på flera ställen i Norra Hisingen för att sprida lust och glädje med musiken som hjälp.

Hyresgäster på de aktuella bostadsgårdarna kommer att uppmanas att i första hand ta del av kulturhändelsen från balkong eller fönster. Regeringens förbud mot offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare gäller. För att begränsa smittspridning uppmanas alla att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Initiativet till satsningen Kultur till kvarteret kommer ifrån Hälsofrämjande och förebyggande verksamheten i Göteborgs Stad, då deras ordinarie verksamheter med bland annat träffpunkter håller stängt fram till den 30 juni.

Förutom Kultur till kvarteret finns även många lokala aktiviteter för äldre som de kan känna sig trygga att delta på. De hälsofrämjande och förebyggande verksamheterna arrangerar bland annat olika typer av promenader, sittjympa med behörigt avstånd till varandra samt allsång via Facebook. Många av aktiviteterna finns samlade i Göteborgs Stads kalendarium.

Kontakta kultur till kvarteret

Sofia Tillman, projektledare 031-368 0097, sofia.tillman@stadshuset.goteborg.se

Ann Karlsson, projektledare 031-368 0086, ann.karlsson@stadshuset.goteborg.se

    ${loading}