GöteborgsOperans danskompani lyfte Donsöskolan

Fotograf: Asbjörn Hanssen

Publicerad 18 oktober 2021

Pojkarna vid fönstret börja göra samma rörelser som dansaren Zander Constant gör på den lilla scenen mitt i klassrummet. De fnittrar lite, men kan inte låta bli att dansa med på stolarna.

Pojkarna ser på Göteborgsoperans Danskompanis föreställning Astronaut. Sexornas klassrum på Donsöskolan är mörkt. I tre dagar har danskompaniet (dansarna) föreställningar i skolan. Vi är med på femmornas föreställning en solig tisdag. 

Gör undervisningen levande

— Dansarna kan göra delar av undervisningen mer levande. Här är det många saker vi kan använda i NO- undervisningen, säger Maj Millqvist Klyver och visar materialet lärarna får innan föreställningen. Hon är lärare för sexorna som hon följt sedan de började i ettan. 

Men det finns andra delar som är lika viktiga tycker hon. 

Läroplanen: ämnen, genus och könsperspektiv.

— Dansarna uttrycker olika saker i föreställningen. Det handlar ju om rymden, men visar även andra vinklar som är kopplade till läroplanen. Till exempel kostymerna som är könsneutrala, alltså lika för kvinnliga och manliga dansare. De visar att även män kan ha klänning. Enligt läroplanen ska vi jobba med både ämnen, genus och könsperspektiv. Vi jobbar även med att lyfta fram olika yrken och här är kulturarbete av olika slag viktiga för eleverna, fortsätter Maj. 

I föreställningen i sexornas klassrum byter dansarna kostymer genom att skala av lager efter lager. De kom in i stora rymddräkter. Dansarna visar tydligt hur de kommer in i en rymdfarkost och kan ta av sig ytterdräkterna. 

Dansen blir mer intensiv efterhand. Lager efter lager kläder skalas av. Eleverna är med och kan inte låta bli att vara med och räkna ner: six, five, four, three, two, one, zero, all engines running. Liftoff. We have a liftoff! Dansarna gestaltar en stigande rymdfarkost. Eleverna jublar.