Jubileumsparken nominerad till Sienapriset

Jubileumsparken, som nominerats till Sienapriset, hade under förra året över 80 000 besökare. Fotograf: Beatrice Törnros

Publicerad 16 januari 2019

Jubileumsparken i Frihamnen är en av fyra utemiljöer som nominerats till det prestigefyllda Sienapriset 2018. Priset delas ut av Sveriges Arkitekter för årets bästa landskapsarkitektur.

Jubileumsparken utvecklas i samverkan mellan park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling och den är ett resultat av göteborgarnas önskemål inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.Till jubileumsåret kommer första etappen av parken att stå färdig men redan idag finns bland annat bastu, sötvattenbassäng, saltvattenbassäng, seglarskola, lekplats, en rollerderby-bana, odlingslådor, testodlingar och kafé.

Det senaste tillskottet i framväxten av parken är en ny grön del längs Kvillepirens östra strand, som invigdes i september förra året. Där har gjorts provplanteringar för att se vad som fungerar i den hårdgjorda och väderutsatta miljön i Frihamnen och en ny brygga har byggts. Göteborgare har haft möjlighet att vara en del av arbete genom tankar, idéer och praktiskt arbete.

Juryns motivering till nomineringen av Jubileumsparken:
”Jubileumsparken ska stå klar till Göteborgs fyrahundraårsjubileum 2021 och är det första fröet till en ny stadsdel i Frihamnen. En medfaren industrikaj omvandlas till en aktiv park, som är en konkretisering av göteborgarnas vision om att låta älvens kajer och vatten stå för mer njutning i staden.

Invånarnas förslag om bastubad, odling och bad byggs som prototyper. Vissa blir en permanent del av parken – andra flyttas eller försvinner på sikt. En bastu i korrugerad plåt reser sig ur vattnet och är ett nytt landmärke vid älven. Ur asfalten växer ett Lekberg fram där barnen kan klättra i färgglada band mot ett spetsigt Pomperipossahus. Tusentals flaskor uppsamlade från kajerna blir en glänsande glasvägg i duschen. Genom att spara och sätta samman återvunna material växer parken fram.

Tack vare ett stort medborgarengagemang, en lyssnande processledning på Göteborgs stad och med stöd av arkitekters och konstnärers kunnande stakas vägen ut mot ett inkluderande sätt att forma staden.”

Övriga nominerade är Solhagaparken i Masmo, Huddinge, Hälleskogsbrännan i Västmanland och Millennieskogen i Lindängelund, Malmö. Sienapriset delas ut på Arkitekturgalan i Stockholm den 19 mars. Mer information om Sienapriset och nomineringarna finns på Sveriges arkitekters webbplats.

FAKTA Sienapriset

  • Har delats ut sedan 1987 för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt.
  • Det belönade objektet ska ha aktualitet och vara så färdig att det ska uppskattas av allmänheten.
  • Juryn består av tre erfarna landskapsarkitekter som utses av Sveriges Arkitekters akademi för landskapsarkitektur samt två representanter för prisets sponsor Starka Betongindustrier.
  • 2017 vann Stenpiren i Göteborg Sienapriset.

Jubileumsparken på Älvstadens webbplats