Ut och njut i Hjällboskogen

Publicerad 9 juni 2021

Varför ligger det sju stora stenblock i en ring i Hjällboskogen? Och vad är det för stor märklig påväxt på björkarna i skogen?


Följ med Susanne, vår planeringsledare inom utomhuspedagogik, på en promenad genom Hjällboskogen där du får svaren. Hjällboskogen ligger i nordöstra Göteborg i närheten av Hjällbo centrum. Här finns ett 2,5 kilometer långt elljusspår och en ädellövskog med små stigar. Mitt i Hjällboskogen ligger Hjällbovallen med fotbollsplaner och utegym varifrån du når både den södra och norra delen av skogen.

Är du intresserad av kulturhistoria finns här en domarring från järnåldern i området. I områdets norra del råder en rofylld stillhet där du kan njuta av fågelkvitter och vackra lövträd. Särskilt intressanta fåglar i området är mindre hackspett, stenknäck, stjärtmes och bivråk. På bergskammen i södra delen av skogen har du en mäktig utsikt över Göta älvdalen.

Detta är en film i serien Ut och njut i Göteborg, där park- och naturförvaltningen lyfter parker och naturområden i Göteborg genom digitala promenader.

Information om Hjällboskogen på goteborg.se
Folder med karta om Hjällboskogen

Hitta hit  

Hjällboskogen ligger i nordöstra Göteborg i närheten av Hjällbo centrum. Från Bergsgårdsskolan kan du ta dig in i områdets södra delar och den norra delen når du från Hjällbovallen vid Knattens väg och Blixtgatan. Parkering finns vid Hjällbovallen och Hjällbo centrum. Närmaste hållplats är Bredfjällsgatan, Hjällbo eller Gropens gård.

Att göra i närheten

Ett stenkast från Hjällboskogen hittar du den 7,5 km natursköna Lärjeleden som sträcker sig från Lärjeholm i sydväst, genom Lärjeåns dalgång, och strax bortom Angereds centrum.

Allemansrätten – frihet under ansvar

Tack vare allemansrätten har du en otrolig frihet att röra dig och vistas i den svenska naturen. Tänk på att med denna frihet kommer även ett ansvar att ta hänsyn och visa respekt för både natur, markägare och andra besökare. Detta innebär exempelvis att du tar hand om ditt skräp, håller hunden kopplad och följer regler kring eldning.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du lära dig om vad som gäller

Vill du ha fler utflyktstips?

Du hittar fler tips på platser att besöka, där du kan vara ute och njuta på säkert avstånd från andra besökare på goteborg.se/utochnjut.