Till innehåll

Mycket mer än volontär

Bild: Hanna Björnheden

Publicerad 8 augusti 2019

– Jag trodde jag skulle komma och hjälpa någon – och så får jag en ny väninna, säger Berit Pedersen. – Det är roligt att vi tycker att vi haft en sån tur båda två, skrattar Ullabritta Forshufvud.

Inte långt efter att Berit Pedersen gått i pension kontaktade hon volontärverksamheten i sin stadsdel för att engagera sig. Hon blev kallad till intervju och fick veta att de trodde att hon skulle passa tillsammans med en kvinna på 90+ som behövde en ny volontärvän.

Ett första besök gjordes och ganska omgående, efter att Ullabritta försäkrat sig om att Berits norska brytning gick att begripa, kände de båda att detta skulle bli väldigt bra.

"Breddat uppdrag"

Berit hade fått veta att hon skulle läsa högt, ur böcker och tidningar. Men det tog inte lång tid innan uppdraget breddades.

– Du ville ju ut hela tiden! skrattar Berit och Ullabritta ler med hela ansiktet.

– Ja, det är underbart! Att få hjälp ut, nu när man inte ser längre, säger hon.

Många mil har det blivit. Ullabritta i sin permobil och Berit med långa benet före för att hänga med. I röd jacka för att Ullabritta lättare ska se henne.

Promenaderna går för det mesta till Botaniska trädgården.

– Det är som min trädgård, säger Ullabritta.

Hon är biolog och förutom att arbeta som lärare och resa jorden runt, engagerade hon sig politiskt för att rädda Botaniska trädgården från ett motorvägsbygge.

– De trodde det bara var att rulla ut en väg och förstod inte hur allt kringarbete, all markberedning, skulle förstöra platsen.

Det blev ingen motorväg.

– För mig är promenaderna i Botaniska och Slottsskogen fantastiska, säger Berit. Jag, som inte kan något om växter, plockar olika blad och visar Ullabritta – som vet vad allting är.

Ullabritta skrattar och Berit fortsätter.

– Man tror man ska göra nytta – och så är det jag som lär mig.

Styr tiderna själva

De möts en gång i veckan. I början var det onsdagar, men nu styr de om efter egna behov, så att det passar med bådas kalendrar.

– Jag ringer alltid på morgonen samma dag vi sagt att vi ska ses, säger Berit.

– Det är bra. Jag glömmer så lätt, säger Ullabritta.

Den här dagen är det aningens för blött och kallt för att de ska ge sig ut. Istället går de igenom Ullabrittas kalender och sen blir det läsning i dagens tidning – med diskussioner om allt ifrån klimatförändringar till surrogatmödraskap.

Vissa dagar letar de sig tillbaka till en svunnen tid, genom bilder och artiklar från Ullabrittas många resor.

– Det är fint. Alla gamla minnen blir så levande när Berit läser.

Ett komplement

Tanken med Göteborgs Stads volontärverksamhet som riktar sig till äldre personer är att det ska vara ett komplement till hemtjänsten, göra det som hemtjänsten inte alltid hinner med.

En volontär har tid. Och det är samma person som återkommer. För Ullabritta betyder det mycket.

– Det är så underbart detta, att ha en person som man verkligen kan få växa ihop med.

Hon tittar på Berit med varm blick och skickar en tanke till samordnaren som såg till att de möttes.

– Jag hade aldrig funnit dig på egen hand!

Fakta: Frivillig verksamhet

  • är en del av Göteborgs Stads folkhälsoarbete och vänder sig till alla som vill engagera sig eller få stöd och hjälp av en volontär.
  • är främst inriktade på sociala och kulturella aktiviteter.
  • ska inte ersätta anställd personal, utan komplettera den kommunala servicen.

Vill du engagera dig?

I stadsdelarna Centrum och Majorna-Linné finns olika verksamheter för dig som vill bli volontär.

Som volontär bidrar du till att det sociala nätverket växer både för dig och din medmänniska.

Insatsen utformas efter dina, mottagarens och verksamheternas behov och förutsättningar. Du kan engagera dig i båda stadsdelarna oavsett vart du bor.

Många möjligheter

Besöksvän för seniorer
Träffa seniorer som bor hemma eller på äldreboenden som vill göra något som förgyller vardagen. Ett samtal, en fika, en promenad eller något annat ni kommer överens om. På äldreboenden kan du hjälpa till vid aktiviteter av olika slag. Finns i båda stadsdelarna.

Volontär i skola och förskola
Som volontär i skolan deltar du på lektioner, raster och på fritids. Du hjälper till med läxor och blir en extra vuxen i barnens vardag. Finns på skolor i Centrum.

Som volontär i förskolan läser du högt för barnen och är ett extra knä för dem att sitta i. Utifrån barnens och dina intressen kan ni också utveckla nya aktiviteter. Finns på förskolor i Centrum.

Både volontär i skola och volontär i förskola drivs av Generationsmöten. Du kan läsa mer om dem på goteborg.se/generationsmotenicentrum

Träna svenska
Träffa personer från olika länder och kulturer och hjälp dem träna sin svenska. Du stödjer och uppmuntrar deltagarna att prata och förstå svenska och kan hjälpa till med läxor om du vill. Finns på biblioteken i Majorna-Linné.

Kontakta en volontärsamordnare

Om du vill bli volontär, träffa en volontär eller bara veta mer. Kontakta volontärsamordnarna i respektive stadsdel.

Centrum

volontar@centrum.goteborg.se

goteborg.se/volontaricentrum

Majorna-Linné

volontarsamordnare@majornalinne.goteborg.se

goteborg.se/volontarmajornalinne

    ${loading}