Rullatorloppet är tillbaka – anmälan har öppnat!

Illustration: Josephine Skapare

Publicerad 1 september 2022

Använder du rullator, rullstol, stavar eller annat gånghjälpmedel? Missa då inte årets festligaste lopp som går av stapeln den 4 oktober. Från den första september kan du anmäla dig till loppet för glädje, hälsa och generationsmöten.

Ett fullspäckat scenprogram och vinst till bästa utstyrsel utlovas. Platsen för det 600 meter långa loppet är Trädgårdsföreningen, med start och mål i Bältesspännarparken.

Vad kan jag som deltagare förvänta mig av dagen?

— En livfull dag med mycket uppträdande och festligheter. Det blir underhållning på scenen med musik, dans och andra roliga överraskningar men det kommer också att hända saker inne i parken, säger Mimmi Bergman, projektledare för rullatorloppet tillsammans med Annelie Övermark.

Äldreombudsman Helena Bjurbäck inviger loppet. Eva Holmgren, forskare på AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa Göteborgs Universitet svarar på frågor om vikten av att röra på sig hela livet.  

– Vi får också besök av terapihunden Grim och hans matte, berättar Annelie Övermark.

I ett av tälten i området finns möjlighet att få service av hjälpmedel.

Är det några nyheter jämfört med förra gången?

— I år kommer förskolebarn och hejar på längs loppet. Det är viktigt att vi träffas över generationsgränserna och möts genom våra gemensamma intressen. Det jobbar vi för hela året, säger Mimmi Bergman.

Hur förbereder jag mig för loppet, har ni tips?

— Börja med att anmäla dig och träna gärna inför loppet med exempelvis gympa och promenader. Eftersom vädret kan vara lite oberäkneligt i oktober är det bra att du tar med varma kläder och paraply till loppet, säger Annelie.

Kan jag komma även om jag inte deltar i loppet?

— Ja, kom! Det blir en dag full av skoj! Du är hjärtligt välkommen, vare sig du deltar i loppet eller om du kommer och hejar på! säger Mimmi.

En sista fråga: Hur känns det att ni efter pandemiåren nu kan ordna ett lopp igen?  

— Det är jättekul! Att få ordna ett rullatorlopp som får människor att mötas efter denna trista tid gör det hela extra roligt! säger Annelie Övermark.

Anmälan öppen 1 - 30 september

Loppet är kostnadsfritt, men har ett max antal deltagare på 300. Först till kvarn gäller. Anmälan är öppen den 1-30 september och görs digitalt på goteborg.se/rullatorloppet eller på telefonnummer 031-368 00 97, måndag-fredag kl 10-14.30.

Mer information

Fullständig information, program och länk till anmälningsformulär finns på goteborg.se/rullatorloppet

I samarbete med flera aktörer

Loppet arrangeras i samarbete mellan Åldersvänliga Göteborg, AgeCape – Centrum för åldrande och hälsa, Göteborgs Universitet och Göteborg 400 år. 

Här kan du läsa mer:

Rullatorloppet är tillbaka (Vårt Göteborg 2022-09-01)

Dags att ladda för rullatorloppet” (Vårt Göteborg 2022-07-13)