Ut och njut när du är julledig

Fotograf:Peter Svenson

Publicerad 9 december 2020

Under jul och nyår ha de flesta av oss fler lediga dagar än vanligt. I tider då vi inte ska umgås inomhus kommer här tips på utomhusaktiviteter som familjen kan göra tillsammans. Tänk på att hålla avstånd till andra, även om ni är utomhus.

Upptäck Göteborgs olika naturtyper

Lövsus, Älvdans, Havsbris, Fotspår, Ängsrum och Skogsglänta är namnen på de olika naturspottar som finns utplacerade runt om i staden, för att på ett enkelt och roligt sätt visa upp Göteborgs varierade landskap.
Har du varit på alla sex platser så har du tagit del av Göteborgs olika naturkaraktärer. Hinner ni besöka alla sex innan året är slut? Du hittar information om de olika naturspottarna och var de ligger på goteborg.se.

För varje naturspot finns ett naturbingo framtaget som kan passa i vintertid. Skriv ut och kryssa för de växter och djur, med mera som ni hittar på platsen. Om du inte kan ta dig till en naturspot på ett säkert sätt kan du använda den allmänna naturbingon i ett grönområde nära ditt hem.

Naurbingo vinter allmän

Naturbingo vinter Älvdans (Sjöbergen)

Naturbingo vinter Ängsrum (Fjällbo ängar)

Naturbingo vinter Fotspår (Skändla)

Naturbingo vinter Havsbris (Smithska udden)

Naturbingo vinter Lövsus (Stora torp)

Naturbingo vinter Skogsglänta (Vättlefjäll)

Besök en utflyktslekplats

Utflyktslekplatsen i Angereds stadspark har cirkustema. Foto: Peter SvensonGöteborgs stads utflyktslekplatser är lite större lekplatser som passar både stora och små och där barn och vuxna kan leka tillsammans. Perfekt som ett äventyr till helgen. Testa att åka den 25 meter långa rutschkanan i Plikta, hoppa studsmatta i Positivparken, lek att hela familjen en cirkus i Angeredsparken eller klättra hinderbana i Hisingsparken. I anslutning till utflyktslekplatserna brukar det finnas utegym eller andra motionsmöjligheter som passar vuxna eller större barns som vill röra sig lite extra.

OBS! Plikta och Positivparken är två av de platser där det kan vara stor risk för trängsel och där kommunstyrelsen har möjlighet att besluta om vistelseförbud. Så undvik att besöka de platserna så länge som vi har en hög smittspridning av Covid-19. Du kan läsa mer om kommunstyrelsens möjlighet att besluta om vistelseförbud och om vilka platser där det bedöms finnas stor risk för trängsel, på Vårt Göteborg: vartgoteborg.se (länken öppnas i nytt fönster).

På goteborg.se finns information om var du hittar utflyktslekplatserna och vilka redskap/aktiviteter som de erbjuder.

Tänk på att det ofta är mycket folk på lekplatserna och då kanske framförallt på Plikta. I Slottsskogen finns även naturlekplatsen, djurparken och en hitta-vilse-slinga (vid grillplatsen strax ovanför Barnens zoo) att roa sig vid om det är mycket folk på Plikta.

Plikta, Hisingsparken och Angeredsparken omges också av natur och grönska – varför inte testa ett naturbingo i de omgivningarna?

Innerstad i Ljus

Manegen i Lorensbergsparken med cirkusbelysning. Foto: Beata LöfmarckPå flera ställen i Göteborgs centrum är det upplyst lite extra i vinter. Ta med familjen på ljuspromenad.

Järntorget 

Körsbärsträden på Järntorget brukar under vårperioden locka till sig mängder av fotograferande besökare. Några rosa blomblad finns dock inte vid den här kallare tiden på året, istället har träden klätts med en rosaskimrande belysning, som en påminnelse att våren kommer snart igen.

Ljuskonstpromenaden

Fram till och med den 10 januari kan den som vill gå en ljuskonstpromenad och under resans gång få ta del ut av nio unika ljuskonstverk. Promenaden startar i Trädgårdsföreningen och slutar vid Domkyrkan. Klockan 14 varje dag tänds konstverken.

OBS! Konstverken i Trädgårdsföreningen är släckta från och med den 22 december och kommer inte att tändas igen. Konstverkens stora popularitet innebär en risk för trängsel och därmed kan en trygg upplevelse inte garanteras. Övriga ljuskonstverk längs ljuskonstpromenaden är tända fram till den 10 januari.

Du hittar information om ljuskonstpromenaden på https://www.goteborg.com/julstaden/ljuskonstpromenad/.

Även Grönsakstorget har extra belysning i vinter. Passa på att titta på de fina julkransarna som hänger i skyltfönstret hor Turistbyrån vid Kungsportsplatsen. Det är Samband en julhälsning från Trädgårdsföreningen i form av 24 julkransar med tillhörande hälsningar från 24 kreatörer och trädgårdsinspiratörer. 

Lorensbergsparken

Visste du att Lorensbergsparken som ligger bredvid Stadsbiblioteket förr i tiden var en plats för cirkusframträdanden? Kanske kan du föreställa dig det om du går dit och besöker den manege-formade lekplatsen med hästar och kaniner. Till den 23 februari kommer manegen att ramas in av ett cirkustält av ljusslingor. Även Poseidon har fått julgranar med belysning i år. 

Med önskan om en god och säker jul

Park- och naturförvaltningen och våra kollegor i Göteborgs Stad önskar en god jul och välkomnar alla som vill ut och njuta på säkert avstånd från andra!Håll avstånd och följ myndigheternas rekommendationer

Vi har alla ett ansvar att minska risken för smittspridning av Covid 19. Av omsorg om varandra, för allas säkerhet och solidaritet med riskgrupper, tänk på att:

  • alltid hålla avstånd oavsett om du promenerar, tränar, har picknick eller slår dig ner för att vila
  • om du behöver hosta eller nysa, gör det i armvecket
  • inte samlas i stora grupper
  • fika och rasta på platser med utrymme
  • ta med ditt skräp hem om det inte finns papperskorg eller om den är full
  • hålla hunden kopplad
  • följ allemansrätten.

Du hittar fler tips på platser att besöka, där du kan vara ute och njuta på säkert avstånd från andra besökare på goteborg.se/utochnjut.