Sommarjobbare sätter färg på simskolans lokal i Härlanda tjärn

Fotograf: Cecilia Wannebo

Publicerad 20 juli 2021

215 ungdomar har sommarjobb hos park- och naturförvaltningen i sommar. 40 av dem utgår under tre perioder från Björkedalen i Delsjöområdets naturreservat. De målar, bygger, plockar skräp, rensar ogräs och håller skyltar och bänkar rena och fina i området. En sommarvarm dag i juli är de vid Härlanda tjärns badplats och målar simskolans lokal.

Jag läser byggprogrammet så det är bra att lära sig måla och den sortens saker, säger en av ungdomarna som går första året på gymnasiet.

Det är en solig dag, simskolan leker under hökens vingar alldeles intill och badgästerna njuter av det svalkande vattnet och trädens skugga. De två handledarna som har ansvar för ungdomarna hjälper till att fördela arbetsuppgifter.

Sommarjobbare i Härlanda tjärn Foto Cecilia Wannebo

Ett gäng får skrapa, ett gäng får måla och några plockar skräp — sedan byts de av. Just denna förmiddag var skräppåsarna ganska lätta men det är inte ovanligt att det blir mycket.

En solig dag kan vi få ihop 15 kilo skräp. Då plockar vi runt badplatserna vid Delsjön och Härlanda tjärn samt i naturen runtomkring. Mestadels är det fimpar vi hittar, berättar handledarna Lina Toremark och Ellinor Bomb.

Handledarna Ellinor Bomb och Lina Toremark.Att plocka skräp verkar inte ligga på någon av ungdomarnas topplista av arbetsuppgifter men en av dem berättar att hon har fått större förståelse för nedskräpningen sedan hon själv börjat städa upp efter andra. Hon berättar också att hon ofta får beröm från förbipasserande för det hon och hennes kollegor gör.

Under rasten sätter sig handledarna en bit bort för att låta ungdomarna lära känna varandra. Några småpratar och några spelar kort. En av dem berättar att detta sommarjobb inte var hennes förstaval men att hon tycker det är roligt. Särskilt att ges möjlighet att lära känna andra ungdomar som hon inte skulle haft anledning att träffa annars.

Det känns mer socialt än andra jobb. Enda nackdelen är värmen och insekterna. Jag skulle nog hellre vinterjobba. Om ni inför det skulle jag söka direkt, säger hon med ett leende.

230 ungdomar och handledare får jobb i sommar

Park- och naturförvaltningen har skapat möjlighet till jobb för 230 personer i sommar, både för ungdomar och för handledare. Vanligtvis brukar förvaltningen ta emot cirka 50 personer. Arbetslagen är fördelade runt om i Göteborg och de huvudsakliga arbetsuppgifterna är att städa och rensa ogräs i stadens parker. Ett av lagen åker båt ut och städar på 200 av öarna i skärgården och två lag har planterat 10 000 vårlökar i Biskopsgården. Allt ogräs och skräp som samlas in vägs och sammanställs efter varje period.

Det känns jätteroligt att vi kan erbjuda så många jobb, både för ungdomar och handledare. Vårt mål har varit att ge så många ungdomar vi kan en möjlighet till en meningsfull sommar, berättar Viktor Nilsson, HR-specialist och projektledare för sommarjobbssatsningen hos park- och naturförvaltningen.