Kannebäcksskolan: en rektor och fyra skolenheter

Fotograf: Asbjörn Hanssen

Publicerad 27 januari 2021

På Kannebäcksskolan är Helena Kominek rektor för fyra enheter med var sin biträdande rektor. Så har de arbetat de senaste två åren och ser stora fördelar med att arbeta i team.

Grundskoleförvaltningen är just nu mitt inne i ett arbete med att klustra samman skolenheter och rekrytera både rektorer och biträdande rektorer de närmsta månaderna. På Kannebäcksskolan har man sedan två år tillbaka klustrat ihop fyra enheter till en skola.
Rektorn heter Helena Kominek och hon har ett team med fyra biträdande rektorer som ansvarar för var sin enhet. Enheterna är Döv och Hörsel, Tal och språk, Grundsärskola 1-9 samt Tremastaren F-6. Eleverna kommer från hela Göteborg, förutom Tremastarens elever som kommer från området kring Opaltorget där skolan ligger.

Vilka fördelar ser du med att arbeta som ni gör, med en rektor ansvarig för de fyra enheterna?
Jag tycker alltid att det är stora fördelar med att arbeta i ledningsteam. Vårt ledningsteam på Kannebäck är en härlig blandning av starka viljor och olika kompetenser. Det bidrar till skolans utveckling och jag som rektor har större möjlighet nu att arbeta med övergripande frågor.

Vilka utmaningar har ni stött på?
Som i alla team gäller det att vara överens om skolans rutiner, processer och mål. Vi har frihet under ansvar och samtidigt gäller det att skapa balans mellan vad som måste vara lika och vad som kan vara olika inom varje enhet.

Vilka råd skulle du vilja ge till en kommande rektor för flera skolor?
Jag säger Grattis! Att få leda en grupp chefer är otroligt lärorikt. Se till att skapa ett bra team som bygger på engagemang och tillit. Blanda lust och allvar. Värna olikheter och utveckla likheter. Har roligt tillsammans.

Vilka råd vill du vilja ge till biträdande rektorer?
Var beredd att kompromissa och var följsam när det går. Stå på dig för din sak när du måste. Se fördelarna av att kunna vara en pedagogisk ledare samt att vara en del av en ledningsgrupp – det är en styrka att jobba tillsammans.