Bra kontakt med eleverna gav mindre matsvinn

Fotograf: Asbjörn Hanssen

Publicerad 3 februari 2021

Tolv gram mat per dag slängde eleverna på Rosendalsskolan förra året. Det innebar att skolan vann Örgryte – Härlandas tävling om att få minst möjliga matsvinn. Och det är den dagliga kontakten med barnen som ger resultat.

— Vi pratar med barnen hela tiden. Ta lite mindre, kom heller och hämta mer. Det är det långsiktiga ”tjötet” som ger resultat. Att ta bort hinken där eleverna kan slänga rester ger bra resultat i en vecka, sedan får vi börja om, berättar Patrik Kristiansson, köksmästare på Rosendalsskolan

— Vi har inte berättat att de vunnit och får tacobuffé som pris, fortsätter han, samtidigt som han häller upp en plåt potatisklyftor.

För det är viktigt att anpassa matlagningen till hur mycket som går åt och laga mer eftersom maten går åt.

Kärl för matreser i förgrunden - eleverna i bamba suddiga i bakgrunden — Vi lagar ungefär 500 portioner om dagen. Men vi gör inte 500 portioner och väntar på eleverna, då skulle vi få slänga mycket mat fortsätter han.

Den särskilda undervisningsenheten Kompassen hade bara tio grams matsvinn per portion. I tävlingen räknas Kompassen in som en del av Rosendalskolan.

— Vi utvecklade tidigt system för att minska och mäta matsvinnet i skolorna. Vi var så tidiga att då staden införde Göteborgsmodellen använde de oss som föredöme, berättar Marina Garherr.

Hon är köksmästare på Lundenskolan men arbetar just nu med att stödja cheferna i omorganisationen.

Marina Garherr berättar att elevtalet ökar i skolorna och det kan blii kortare tid för eleverna i matsalen. Det innebär ökad stress som i sin tur ger ökat svinn.

För att minska matsvinnet spar klimat och resurser.


Här kan du läsa mer om Göteborgsmodellen för mindre matsvinn.