Bibliotek och fotboll är ett vinnande koncept

Fotbollslaget Alliance Football Club från Dubai besöker Stadsbiblioteket i Göteborg. Fotograf: Julia Åhall

Publicerad 22 juli 2022

Fotbollslaget Alliance Football Club från Dubai besöker Stadsbiblioteket i Göteborg mellan sina matcher i Gothia Cup för att läsa. Detta som en del i läsutmaningen #AllianceReads.

Spelarna från fotbollslaget Alliance Football Club sitter nedsjunkna i Stadsbibliotekets läsrum Tellus. De har en läsutmaning under sin medverkan i Gothia Cup kallad #AllianceReads där spelarna i åldrarna 13–16 år ska läsa ut en bok under fotbollsturneringen. På Stadsbiblioteket i Göteborg får spelarna chans att uppsluka sig av böckernas värld. 

-Fotboll är en utmanande sport som kräver att spelarna fokuserar. Den bästa metoden att starta dagen är att meditera och att läsa 30–45 minuter kan vara en typ av meditation. Läsningen ger spelarna rutin och övar upp koncentrationsförmågan, vilket de sedan har användning av på fotbollsplanen. Det är därför vi har startat AllianceReads, säger Mehran Rowshan, grundare av Alliance Football Club.

Mehran Rowshan visar upp en bild på en av spelarna framför böckerna på Stadsbiblioteket under Gothia Cup tidigare år och pekar på samma spelare som står och väljer ut en bok utanför läsrummet idag.

-AllianceReads startade 2016 när vi var här i Göteborg första gången. Du ser en spelare som var här 2017 och som är med oss här idag, det är roligt att se. Det har blivit en tradition, att när vi spelar i Gothia Cup kommer vi till Stadsbiblioteket och läser.

Alliance Football Club är i Göteborg sex dagar, inte tillräckligt lång tid för att skapa en läsrutin för ungdomarna men det kan så ett frö att ta upp läsning mer frekvent väl hemma i Dubai menar Mehran Rowshan.

-Vi är tillsammans här en vecka, inte tillräckligt för att läsningen ska bli en game changer för spelet kanske, men viss påverkan har det. Livet är så mycket mer än fotboll. Det viktigaste är att spelarna får upp ögonen för vad kunskap och litteratur kan erbjuda. Vi sår ett frö och förhoppningsvis fortsätter spelarna att läsa mer hemma.

Läsning bidrar till fokus på planen

Ubayd Mia är en av spelarna i laget. På frågan om han tror att läsningen gör skillnad för spelet på fotbollsplanen ler han och säger:

-På ett sätt, ja. Läsningen gör mig lugn och avslappnad. Att öva på att vara avslappnad hjälper mig när jag har bollen på planen, hindrar mig från att spänna mig.

Ubayd Mias boktips är boken han läser just nu, Relentless av Tim S. Grover. Boken handlar om legendariske tränaren Tim Grovers syn på vad som krävs för att uppnå mental och fysisk dominans. Han tycker att boken inte bara passar för sportutövare utan för alla med ambition att komma dit de vill i livet generellt.

Bibliotekarierna Nancy Lindström och Elin Vilhelmsson visar spelarna runt i Stadsbiblioteket.

-Det här är ett jättebra initiativ. Hjälper att få bort den typiska bilden av en bokläsare som en passiv person. Bra att visa att litteratur kan kombineras med alla tänkbara aktiviteter, säger Nancy Lindström.

- Det är också väldigt fint att se att de sitter i grupp, att läsning inte behöver vara individuellt, utan en gruppaktivitet som bildar laganda, tillägger Elin Vilhelmsson.

Spelarna verkar intresserade av biblioteket och allt utbud som erbjuds.
-Det här biblioteket är ganska fantastiskt. Det finns så många typer av saker du kan göra, inte bara läsa utan spela spel, låna symaskin och musik. Något för alla typer av människor, säger Ubayd Mia.

På planen i Gothia Cup har det blivit både vinster och förluster, men det allra viktigaste för Alliance Football Club är att inte bara fokusera på fotbollen utan spelarnas personliga utveckling och glädjen som sporten ger. Något som läsningen bidrar till.