Göteborgs bokbussar är årets mobila bibliotek

Fotograf: Philipp Tonn.

Publicerad 28 oktober 2022

Svensk biblioteksförening har utsett Bokbussarna i Göteborg till årets mobila bibliotek 2022.

I juryns motivering lyfts bland annat bussarnas fantasifulla utformning fram och att de drivs med el, likaså appen Biblioteket där besökarna kan hålla koll på var bussarna befinner sig.

– Det känns fantastiskt roligt och hedrande att bokbussarna får den här utmärkelsen, ett kvitto på att vi har tänkt rätt när vi arbetat fram nya arbetssätt för att nå så många lässugna barn som vi bara kan i Göteborg, säger AnnaCarin Elf, enhetschef på Barn, unga och bokbuss.

– Detta pris är till Göteborgs alla barn och ett tack för att bokbussarna får dela läsupplevelser med dem, säger Albin Berggren, mediepedagog på Stadsbiblioteket som arbetar på bokbussarna.

AnnaCarin och Albin betonar att det är många personer, från politiker till personer bakom kulisserna, som har arbetat med att få till bokbussarna och bidragit till de framgångsrika arbetssätten. Under de två år som bokbussarna hunnit rulla på Göteborgs gator upplever bokbusspersonalen att göteborgarna har tagit dem till sig och gjort bokbussarna till sina. Bussarna kommer heller inte att stanna utan fortsätta framåt och hitta nya vägar och samarbeten i staden för att nå ännu fler barn.

Har du ännu inte besökt bokbussarna? Passa på och se bokbussens tidtabell när den stannar i ditt eller nära ditt bostadsområde.

Om priset ”Årets mobila bibliotek”

Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Årets mobila bibliotek delas ut till ett mobilt bibliotek som på ett nyskapande sätt utvecklar verksamheten, samspelar med utvecklingen i samhället, har en väl förankrad verksamhet i kommun eller region och är en inspiratör för andra mobila bibliotek.

Svensk biblioteksförenings tillkännagivande Bokbussarna i Göteborg vinner priset Årets mobila bibliotek.