Samlad information om coronaviruset

Senast uppdaterad: 29 maj 2020 klockan 15:41 | Publicerad: 23 mars 2020 klockan 08:26

Här hittar du information om hur Göteborgs Stads verksamheter påverkas.

Göteborgs Stads information med anledning av covid-19

Vill du anmäla trängsel på restauranger eller andra serveringar?

Publicerad 14 april 2020

Alla måste hjälpas åt att minska risken för smitta. Därför gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Den som driver restaurang eller annan servering måste se till så att trängsel inte uppstår i lokaler eller i köer.

Nya regler för servering på grund av smittrisken

På grund av covid-19-pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar och andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster.
Har du sett trängsel på en servering kan du anmäla det till Göteborgs Stad. Våra inspektörer gör en kontroll av verksamheten och i slutänden kan smittskyddsläkaren besluta om att stänga den.

De nya reglerna innebär att:

 • Det får inte uppstå trängsel. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd till varandra.
 • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Att beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel.
 • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord. Om det är möjligt utan att trängsel uppstår, funkar det att gäster sitter vid en bardisk.
 • Buffé går bra om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
 • Hämtmat går bra så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
 • Verksamhetsutövaren ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön, vare sig innanför eller utanför dörren

Hur definieras trängsel?

När kommunen bedömer vad som är trängsel utgår vi från de bedömningsgrunder som är framtagna av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Enligt dessa behöver inte personer inom ett och samma sällskap, till exempel familjemedlemmar, arbetskamrater eller andra grupper som ändå tillbringar mycket tid tillsammans, hålla en armlängds avstånd till varandra.

Anmäl trängsel

Göteborgs Stad tar emot anmälningar om verksamheter som inte följer reglerna kring trängsel på serveringar. Anmälningarna blir en del av urvalet för vilka verksamheter vi väljer att kontrollera trängseln på. Du kan lämna en anonym anmälan. Tänk på att inte uppge ditt namn eller dina kontaktuppgifter om du vill vara anonym.

 • Observera att du bara kan anmäla trängsel på serveringar, inte på andra ställen som till exempel i butiker, kollektivtrafik eller på allmänna platser som parker och torg.
 • Anmäl trängsel på serveringar genom att fylla i webbformuläret på sidan Lämna synpunkter.
 • Ange namn och gatuadress på caféet eller restaurangen.

Här kan du läsa mer om vad serveringar ska göra för att förebygga trängsel:
Nya regler för servering med anledning av coronaviruset och covid-19

  ${loading}