Fira in påsken med vårteckenbingo, växtfärgade ägg och utomhuskonstvandring

Fotograf: Lo Birgersson

Publicerad 29 mars 2021

Påsken kommer kort efter vårdagjämningen. En tid när vinter övergår i ljus, grönska och värme. Bästa tipset inför årets påskledighet är att vara utomhus och njuta av grönskans närhet. Det är viktigt att vi firar med avstånd och omtanke - även utomhus.

Under våren har vi flera högtider framför oss. Valborg, första maj, ramadan med Eid al-fitr och Kristi Himmelsfärd med flera. Först ut kommer påsken. Ett växande intresse för våra parker och naturområden ställer också högre krav på att vi alla hjälps åt att förutom hålla avstånd och minska våra kontakter, även hålla rent och visa hänsyn.

Här har vi samlat några härliga ut och njut-tips med allt från vårteckenbingo och konstvandring till påsklovsaktiviteter i Jubileumsparken. Eller varför inte utmana dig själv och färga ägg naturligt med vad naturen har att erbjuda?

Ut och leta vårtecken med påskbingo

Knoppar -  Foto Lo BirgerssonPåskliljor, tussilago, surrande humlor och färgglada ägg. Vårens tidiga tecken sammanfaller ofta med påsken. Ge dig ut och leta vårtecken med våra färdiga bingobrickor eller skapa en egen. Varför inte kombinera turen med en påskäggsjakt?

Tips på vandringsleder
Tips på intressanta natur- och kulturmiljöer
Tips på parker med utsikt
På goteborg.se/utochnjut hittar du andra utflyktstips

Lär dig om Göteborgs kulturhistoria på en konstvandring utomhus

Statyn Johanna i BrunnsparkenVisste du att det var nära att Götaplatsen fick ett heraldiskt lejon istället för Poseidon? Eller vad symboliken för såningskvinnan Johanna i Brunnsparken är? Och varför står det tre skolflickor i brons i en ivrig diskussion utanför Skårs herrgård?

I Göteborg finns 1 500 offentliga konstverk och varje staty, skulptur eller fontän har en historia att berätta. I konstkartan hittar du många av dem och kan ta del av deras berättelser.

Park- och naturförvaltningen ansvarar för att renovera, rengöra och restaurera flera av verken. I vår påbörjas upprustningen av ”Potatiskungen” Jonas Alströmer, en man som du kan läsa om och hitta här. Passa på att ta en titt innan han fixas till.

Så hittar du konstverken

Genom att aktivera platsfunktionen på mobilen eller datorn går det att se vilka konstverk som finns i närheten av där du befinner dig. På så sätt kan du upptäcka konstverk både i ditt eget närområde och i hela staden. 50 konstverk har fått skyltar med QR-koder. QR-koderna leder direkt till det specifika verket på Konstkartan, där du kan läsa om verken på både svenska och engelska.

Till konstkartan

Fiska, skapa, bygg och experimentera i Jubileumsparken under påsklovetPojke som sågar

Under påsklovet vecka 14 arrangeras aktiviteter för barn och unga i Jubileumsparken. Du kan prova på sportfiske, skapa i keramik, experimentera, bygga och vara med på utelek.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer får maximalt 8 barn och unga medverka vid varje tillfälle. Därför behöver du boka din plats på Jubileumsparkens timecenter. Alla aktiviteter är gratis och tillgänglighetsanpassade.

Läs mer om påsklovsaktiviteterna i Jubileumsparken

Skapa en färgglad dukning utomhus

Ta med matsäck eller stormköket ut i skogen eller duka upp ett färgglatt påskbord i trädgården eller i ett grönområde nära dig.

Färga ägg med växter

Att måla och dekorera ägg är en gammal tradition. Visste du att du kan färga ägg med hjälp av växter och grödor? Du binder helt enkelt växtdelar runt ägget och kokar tillsammans med något som ger färg. För ett gult ägg kan du använda gurkmeja, för ett blått ägg använder du rödkål och för ett grönt ägg blandar du gurkmeja och rödkål. När de fastknutna växterna tas bort får du ett vackert mönster. De färgade äggen blir garanterat en rolig aktivitet och en snackis till påskmaten.

Ta hand om varandra och naturen

Minska smittspridningen

Smittspridningen i Västra Götaland är fortsatt hög. Därför är det mycket viktigt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen. Så gör du skillnad:

  • Håll avstånd.
  • Undvik trängsel.
  • Minska dina kontakter.

Läs Göteborgs Stads rekommendationer med anledning av Covid-19

Allemansrätten – frihet under ansvar

Tack vare allemansrätten har du en otrolig frihet att röra dig och vistas i den svenska naturen. Tänk på att med denna frihet kommer även ett ansvar att ta hänsyn och visa respekt för både natur, markägare och andra besökare. Detta innebär exempelvis att du tar hand om ditt skräp, håller hunden kopplad och följer regler kring eldning.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du lära dig om vad som gäller

Vill du ha fler utflyktstips?

Du hittar fler tips på platser att besöka, där du kan vara ute och njuta på säkert avstånd från andra besökare på goteborg.se/utochnjut.