Samlad information om coronaviruset

Senast uppdaterad: 10 juli 2020 klockan 14:28 | Publicerad: 23 mars 2020 klockan 08:26

Här hittar du information om hur Göteborgs Stads verksamheter påverkas.

Göteborgs Stads information med anledning av covid-19

Informatörer och ett rullande medborgarkontor i kampen mot covid-19

Natasha Denha, Elmi Karshe, Khalif Abdi och Saida Hassan är Östra Göteborgs covid-informatörer.

Publicerad 28 juli 2020

I Östra Göteborg har fyra unga vuxna arbetat med ett väldigt speciellt uppdrag i sommar. Det handlar om att vara ute på gator och torg för att informera och svara på frågor om covid-19. Det är en del av satsningen på att informera befolkningen i stadsdelen med anledning av den pågående pandemin. Hälsoguiderna har varit igång sedan början av april och ett rullande medborgarkontor är på turné hela sommaren.

Covid-informatörerna som de kallas är fyra till antalet och bor själva i nordost. De talar svenska, engelska, somaliska och assyriska. Sedan början av juni har de varit ute för att svara på frågor om covid-19. Uppdraget pågår till 20 augusti.

Främja hälsa och motverka social oro

Att anställa covid-informatörer är ett uppdrag från Östra Göteborg, men är också en del av Göteborgs Stads centrala projekt Dialogpunkter med syfte att främja hälsa och motverka social oro.

Den vanligast frågan vi fått är vilka som kan testa sig för covid-19 och hur det går till, säger Elmi Karshe, Natasha Denha och Saida Hassan, tre av de fyra informatörerna.

På frågan hur det är att jobba med det speciella uppdraget tycker de att det känns bra, att folk de möter till största delen är positivt inställda och att de bidrar till att hjälpa stadsdelens invånare.

Rullande medborgarkontor

En annan satsning är ett nytt grepp för medborgarkontoret i Östra Göteborg. Inför sommaren skaffade sig medborgarkontoret hjul för att kunna möta befolkningen på ett nytt sätt, lite som att berget kommer till Muhammed.

I sommar åker medborgarkontoret runt i en minibuss och parkerar på stadsdelens torg. Med sig har de inte bara samhällsinformation och rådgivning, de bjuder också på tipspromenad, quiz och pysselpåsar till barnen. Allt är självklart anpassat för att inte riskera spridningen av covid-19.

Hitta aktiviteter i Östra Göteborg

Här kan du hitta fler sommaraktiviteter i Östra Göteborg


    ${loading}