Om kakor på goteborg.se

På goteborg.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten textfil som lagras på din dator. Den innehåller information som används för att förbättra webbplatsen för dig som användare.

Kakor på goteborg.se

Kakor används normalt för att förbättra en webbplats för dig som besökare, genom att föra över information mellan webbläsare och webbservrar. De vanligaste användningsområdena är att spara användarens val på en webbsida, för teknisk information samt för att samla in besöksbeteende för bland annat statistik och annonser.

På goteborg.se finns en standarduppsättning kakor som används på alla sidor. Utöver det finns det också kakor som används på vissa sidor eller när vissa funktioner används. Kakorna är både av typen sessionskakor (som försvinner direkt efter ditt besök) och beständiga kakor (som ligger kvar på din dator under en bestämd tid).

Du kan stänga av kakor i din webbläsare

Om du inte accepterar att kakor används kan du stänga av användningen av kakor. Det gör du i din webbläsares säkerhetsinställningar.

Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en fråga varje gång webbplatsen försöker placera en kaka på din dator. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information om detta. Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om kakor på sin webbplats: Frågor och svar om kakor (cookies) för dig som använder internet

Även om du väljer att stänga av kakor så kan du navigera och läsa innehåll på goteborg.se. Webbplatsen kan dock se annorlunda ut.

Inloggning på goteborg.se

Det finns vissa funktioner som inte kommer att fungera fullt ut utan kakor. Till exempel så kommer du inte att kunna använda e-tjänster som kräver inloggning. Då behöver du istället aktivera kakor i din webbläsare.

Därför använder vi kakor

Teknisk information

I en del fall är informationen som sparas i kakorna av mer teknisk betydelse för att till exempel komma till rätt server när det finns flera som svarar på en domän, hantera lastbalansering eller hålla en användarsession. Till webbplatser som kräver inloggning upprätthålls en pågående inloggning genom kakor, annars hade du behövt logga in för varje sida eller bild som du vill titta på.

Webbplatsens uppläsningsfunktion

På goteborg.se finns en uppläsningsfunktion som läser upp sidornas innehåll. Använder du uppläsningsfunktionen samlar företaget Readspeaker in viss information. Syftet är dels att spara dina inställningar så att du inte behöver upprepa ditt val av språk och dels att samla in analysdata för att göra uppläsningsfunktionen bättre.

Så använder Readspeaker kakor

Videouppspelning

På sidor med videor inbäddade från play.goteborg.se sätts en kaka för att förbättra visningsprestandan.

Så använder Twentythree kakor

Tjänsten Göteborgsförslaget

På några av sidorna som rör Göteborgsförslaget används kakor som delas med företaget Digital Fox. Informationen som delas är enbart teknisk och syftet är att ge dig en bra användarupplevelse.

De här kakorna använder vi på goteborg.se

Generella kakor

Nödvändiga kakor på hela webbplatsen
Kaka Syfte
JSESSIONID Sessionskaka. Ett slumpmässigt genererat id som används för att tekniskt hålla reda på besökaren under ett besök. Används inte för någon statistikinsamling eller analys.
PD_STATEFUL_... Sessionskaka. Ett slumpmässigt genererat id som används tekniskt för att du som besöker goteborg.se ska komma tillbaka via samma servrar som du var på vid anropet innan. Kakan behövs till exempel för att du ska kunna använda e-tjänster med flera steg. Kakan används inte för någon statistikinsamling eller analys.
PD-ID
Sessionskaka. Används för felhantering/failover om något problem uppstår.
DigestTracker
Sessionskaka. Används för att kunna garantera en fullständig omladdning av resurser på en sida.
GBG-EXT-SESSION-ID
Sessionskaka. Används vid inloggning på webbplatsen. 
TS01a742b0
Sessionskaka. Används för lastbalansering av trafik
TS016fd236
Sessionskaka. Används för lastbalansering av trafik

Kakor på vissa sidor eller för vissa tjänster

Nödvändiga kakor
Kaka Syfte
playerEngagement
Sessionskaka. Används på sidor som har inbäddade videor från domänen play.goteborg.se. Används för att balansera nättrafiken och förbättra uppspelningen.
ASP.NET_SessionId
Sessionskaka. Används av applikationen Göteborgsförslaget. Syftet med kakan är att lagra en identifierare som sedan används för att identifiera data i systemet för den aktuella sessionen. Endast för internt bruk och delas inte med någon.
DFRGBG
Används av applikationen Göteborgsförslaget. Syftet är att lagra information som anger att den aktuella användaren har autentiserat sig mot systemet och är inloggad en viss tid. Endast för internt bruk och delas inte med någon.
_rspkrLoadCore
Sessionskaka. Används av Readspeaker för att kunna starta uppläsningen av innehållet snabbare.
session_id
Beständig kaka. Kakan sätts när man besöker det inbäddade nyhetsrummet på goteborg.se som visar upp innehåll från tjänsten Mynewsdesk.

Funktionella kakor
Kaka Syfte
closed_components

Används för att hålla reda på om en användare stängt ner informationsmeddelanden på webbplatsen. Sparas tekniskt sett inte som en kaka utan använder webbläsarens lokala lagring (local storage). Informationen kan på så sätt sparas mellan sessioner och komma ihåg dina val.

DFR_InternalUserSettings
Används av applikationen Göteborgsförslaget för inloggade moderatorer. För en vanlig användare blir det bara en tom kaka som inte har någon funktion alls.
ReadSpeakerSettings
Beständig kaka. Används av Readspeaker för att spara personliga inställningar av uppläsningen mellan olika besök.